Orezul și bolile cronice
Consumul de orez reduce riscul multor boli cronice
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 februarie 2016, 06:00
Includerea orezului în regimul alimentar poate reduce riscul multor boli cronice, inclusiv a diabetului zaharat de tip II, tulburărilor cardiovasculare şi obezității. Consumul de orez, de asemenea, ajută la menținerea unui regim alimentar echilibrat și sănătos.
S-a observat că persoanele care mănâncă în mod frecvent orez, consumă multe legume, fructe de mare, carne de pasăre şi primesc cu aceste produse alimentare acid folic, potasiu şi fier. În plus, amatorii de orez într-o măsură mai mică consumă alimente bogate în grăsimi saturate şi zahăr.
Orezul este baza alimentației sănătoase în țările din Asia şi în Marea Mediterană, consideră cercetătorii de la Universitatea din Iowa. Consumul orezului protejează sănătatea de boli cronice serioase. Orezul este un produs relativ ieftin, astfel încît achiziţionarea sa este nu doar utilă, ci şi accesibilă, afirmă experţii. Cercetarea, care a inclus mai mult de 35.000 de oameni a arătat că consumatorii de orez primesc cu hrana nu mai mult de 30 la sută din calorii pe contul grăsimilor, mănîncă mai multe cereale integrale, legume şi alimente bogate în fibre. Se estimează că oamenii care consumă în mod regulat orez, primesc cu hrana cu 4,5 g pe zi mai puține grăsimi şi cu 3,3 grame de zahăr mai puţin. Aceste cifre echivalează cu 54 de calorii pe zi mai puțin, ceea ce le va permite consumatorilor de orez să slăbească cu 3 kg pe an.
Potrivit nutriționiștilor americani, orezul brun și alb sunt o sursă sănătoasă de glucide complexe, astfel încât un consum regulat ajută la reducerea aportului caloric, la menţinerea greutăţii normale şi protejează de diagnozele cronice majore.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: