La cursul de dans al seniorilor
Articol editat de , 3 februarie 2016, 18:00
În 1 februarie, a început la Cluj o nouă serie de cursuri gratuite de dans pentru vârstnici. Proiectul ADAGIO, derulat de Departamentul de Sănătate Publică al Universităţii Babeş-Bolyai, a început anul trecut cu o cercetare, urmată de o primă serie de cursuri, care s-a bucurat de mare succes. În această serie, cursurile au loc de două ori pe săptămână, lunea şi miercurea, şi se vor desfăşura până în 30 martie. Organizatorii vor să continue programul şi să îl extindă.
Miercuri, 3 februarie. E a doua oră a cursului de dans şi, încă din vestiar, atmosfera e animată.
„M-am încris să fac o terapie prin dans”, spune doamna Letiţia (67 ani), care participă de trei ani, în mod regulat, la activităţile centrului pentru vârstnici şi care spune că, de când dansează, nu o mai dor picioarele.
Medicul Petru Sandu e cercetător Departamentul de Sănătate Publică al Universităţii Babeş-Bolyai şi coordonează programul ADAGIO, care include cursul de dans pentru vârstnici. El spune că dansul are efecte la nivelul forţei musculare şi al echilibrului, ceea ce duce la un risc de cădere mai mic.
„Odată ce un vârstnic cade o dată, şansele ca el să cadă a doua oară sunt din ce în ce mai mari. Practic, prin cursurile acestea de dans, încercăm să prevenim şi căderile, care vor deveni o problemă din ce în ce mai importantă, pe măsură ce populaţia de vârstnici din Europa – şi din România – creşte, de la an la an”, explică medicul Petru Sandu.
Cursul de dans se ţine la Centrul Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice de pe strada Şt. O.Iosif, din subordinea Primăriei, cu participarea pro bono a instructorilor de la Clubul Sportiv Napoca Dance.
Antrenorul de dans Lucian Ambrosie e mulţumit cum a decurs ora. Chiar dacă media de vârstă a participanţilor e mai mare, mişcările de dans nu sunt adaptate în niciun fel, spune el.
„E ca un sport, e benefic. Ne mişcăm, ne cunoaştem muşchii. Dansul nu este doar o formă de exprimare, ci şi o cunoaştere a corpului nostru. Învăţăm să ne cunoaştem muşchii pe care, probabil, nu îi folosim în viaţa de zi cu zi. Şi acesta e un lucru bun.” (Lucian Ambrosie, Clubul Sportiv Napoca Dance)
Buna dispoziţie a antrenorului e împărtăşită de participanţi. Cum a fost?
Bine, vesel, frumos, grozav, ok şi super-fain sunt câteva dintre aprecierile lor, la finalul orei. Toate, cu semnul exclamării.
Text/foto: Ioana Bindea