Măceșele, recomandate în perioada rece a anului
Măceșele au multiple beneficii și sunt recomandate în special în perioada rece a anului datorită cantității mari de vitamina C. Pe lângă vitamina C, măceşele sunt o sursă excelentă de vitamina A, B1, B2, B3, K, zaharuri, uleiuri volatile, lecitină şi minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu).
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 3 februarie 2016, 13:20
Datorită substanţelor conţinute antioxidanţi, flavonoide, polifenoli, ceaiul de măceşe este eficient în tratarea răcelii, tusei şi gripei, mai ales în perioada rece a anului. Măceşele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele. Ele sunt recomandate pentru efectele terapeutice deosebite şi pot fi consumate sub formă de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceţuri, gemuri. Pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, băuturile preparate din măceşe menţin buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sangelui. Ceaiul de măceşe alungă oboseala, întăreşte imunitatea organismului, prevenind afecţiunile specifice sezonului rece, răceala, gripa, virozele, faringita, pneumonia. Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotice.
Prin continuţul ridicat de vitamine şi minerale fructele dau rezultate uimitoare şi în caz de anemie. Ceaiul de măceşe tratează alergiile, intoxicațiile, diareea şi alte probleme digestive. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, ceaiul şi pulberea de măceşe sunt indicate în tratarea bronşitelor, astmului şi alergiilor. De asemenea, măceşele au efecte remarcabile în regimul de slăbit, protejează inima, previn cancerul. Antioxidanţii din compoziţia lor au un rol protector pentru inimă. Infuzia de măceşe scade tensiunea arterială, reduce colesterolul rău şi normalizează circulaţia sangelui.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: