Reanalizarea legii dării în plată a fost amânată
Reanalizarea în Senat a legii dării în plată a fost amânată cu o săptămână, la solicitarea reprezentanţilor băncilor care au cerut mai mult timp pentru studierea documentului.
Articol editat de Camelia Velțan, 3 februarie 2016, 11:33
Iniţiatorul legii, deputatul PNL, Daniel Zamfir, a afirmat, însă, că există o formă de presiune din partea băncilor în privinţa actului normativ.
El a precizat la Radio România Actualităţi că articolele referitoare la asumarea riscului creditării şi de către bănci nu vor fi eliminate din lege, tocmai pentru a-i proteja pe clienţi:
Legea asta tocmai este o lege de protecţie a consumatorului şi rolul ei este ca cetăţeanul să nu ajungă în faliment personal. Legea asta dă o nouă şansă la viaţă omului, o şansă la o viaţă fără datorii. Gândiţi-vă că dacă ajunge să renunţe la casă, să facă darea în plată, înseamnă că este cu adevărat într-o situaţie extremă, pentru că omul pierde enorm, pierde avansul pe care l-a plătit 30%, mai pierde şi ce a plătit şapte-opt ani, cam de când a luat creditul şi să piardă şi casa este cu adevărat într-o situaţie grea. (Daniel Zamfir, deputat PNL)
Pe de altă parte, reprezentanţii băncilor atrag atenţia că aplicarea legii dării în plată va înăspri condiţiile de acordare a creditelor. Bogdan Preda de la Consiliul Patronatului Bancar a explicat la Radio România Actualităţi care sunt îngrijorările băncilor faţă de această lege:
Noi am spus că acest proiect de lege trebuie să-i aibă în vedere pe cei care nu mai pot cu adevărat să-şi mai plătească creditele, nu pe cei care nu mai vor. Dacă vom constata că după ce s-a aproba o asemenea lege, cum este ea amendată acum, cei care vor da în plată vor fi, de fapt, persoane cu mult mai multe imobile, cărora nu le mai convine de fapt, nu că nu mai pot plăti investiţia pe care au făcut-o la un moment dat şi pentru că persoanele acestea fizice cu un apartament vor fi ultimele care vor da aceste apartamente în plată. (Bogdan Preda de la Consiliul Patronatului Bancar)
Legea dării în plată ar urma să se aplice tuturor persoanelor fizice care au luat credite ipotecare pentru locuinţe, dar nu-şi mai pot plăti ratele.
Iniţiatorul documentului precizează însă că în această categorie nu vor intra dezvoltatorii imobiliari.
Mai multe bănci au decis deja să-şi adapteze oferta de credite imobiliare, în perspectiva adoptării în parlament a legii dării în plată.
Alpha Bank a eliminat de pe site-ul său creditul ipotecar prin programul Prima Casă, după ce Raiffeisen a majorat, săptămâna trecută, avansul pentru creditele imobiliare standard.
De altfel, un sondaj periodic al BNR indică faptul că băncile ar putea impune condiţii mai restrictive de acordare a creditelor ipotecare.
Din rezultatele primei analize din acest an a Băncii Centrale, reiese că este de aşteptat o modificare de comportament a băncilor, faţă de cel de anul trecut.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.