Cât de mult ne temem de pisica neagră
Românii sunt superstiţioşi. O relevă studiile, o arată realitatea zilnică sau o simplă discuţie cu oamenii.
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2016, 06:00
Peste 60 la sută dintre români cred în superstiţii, conform unui sondaj IRES.
65 la sută dintre aceştia se tem de deochi, 55% de blesteme și 46 la sută dintre ei încearcă să se ferească de duhurile rele.
Într-o zi de marţi, cu sau fără trei ceasuri rele, mi-a fost, greu să găsesc pe străzile Clujului oameni care îşi scuipă în sân sau fac trei paşi înapoi când le taie calea o pisică neagră.
Credeţi în superstiţii?
Eu nu cred în ele. Poate să treacă orice pisică, dar nu cred în aşa ceva!
O perioadă, dar după ce l-am cunoscut pe Dumnezeu nu am mai crezut în ele.
Sunt superstiţioasă cand vine vorba de numarul 13.
Nu prea, chiar dacă mi s-a întâmplat ceva nu leg de superstiţii, e ceva care nu se confirmă.
E mai mult o şmecherie! Cineva a inventat faza cu pisica neagră, eu sunt în 13 aprilie născut dar pe mine unul nu mă afectează cu nimic!
Dacă îţi trece prin faţă o pisică neagră nu înseamnă nimic, provine din bătrâni vorba aceasta!
Istoric român şi director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean dezvăluie originea supersiţiilor în contextul în care s-au dezvoltat de-a lungul istoriei până în prezent.
Sunt elemente de superstiţie din alte culturi care au pătruns care au pătruns recent prin intermediul globalizării. Se ştie că este considerat un semn de ghinion atunci când verşi sarea pe masă, ori această credinţă este atestată încă de la primele texte scrise din Mesopotamia şi pare să fie prezentă în toate culturile din lume. Fierul era considerat un antidote foarte puternic împotriva vrăjitoriei şi a magiei. Acesta este aflat în asociere cu calul care era considerat un animal protector ce alunga spiritele rele.
Decizii importante au fost luate sub acest imperiu al superstiţiei: s-a evitat data de 13 pentru anumite evenimente sau au existat situaţii când au fost consultaţii astrologi pentru a determina cursul evenimentelor viitoare. (Tudor Sălăgean)
În concluzie, dacă se varsă sarea tot ce se poate întâmpla este să rămâi cu mai puţină sare în solniţă. Dar dacă scapi cuțitul pe jos, ai o problemă: trebuie să-l speli. Cât despre semnificaţiile oculte ale unor întâmplări cotidiene, putem să le lăsăm în Evul Mediu.
Cel puţin până vineri….
Larisa Bîldea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.