Michelangelo a suferit de artroză și și-a terminat capodoperele îndurând dureri atroce
Un studiu italian coordonat de sanatoriul privat ”Villa Salaria” din Roma (la care au mai participat Universitatea din Florența și universitățile australiene din Sydney şi din Armidale) și publicat în revista „Journal of Royal Society of Medicine”, demonstrează că Michelangelo ar fi suferit de o formă gravă de artroză la mâini, lucru care nu l-a împiedicat să lucreze intens până la moartea sa, în 1564.
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2016, 10:00
Se pare chiar că această dorință imensă de a-şi finaliza capodoperele l-ar fi scutit pe marele artist de multe din consecințele bolii.
Artistul din Arezzo a stat cu dalta în mână până la puţine ore înainte de moartea sa, la vârsta de 89 de ani. Semn că geniul și creativitatea au reuşit să anihileze consecințele celei mai comune afecţiuni a aparatului osos şi muscular.
După ce au analizat trei portrete ale lui Michelangelo, pictate când artistul avea între între 60 și 65 de ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că articulațiile mâinii stângi a lui Buonarroti erau aproape sigur afectate de artroză, o boală degenerativă de care suferă peste patru milioane de italieni: mai multe femei decât bărbați, cu o prevalență mai mare în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
Se pare că artroza l-ar fi afectat pe artist începând cu al șaptelea deceniu de viață, având în vedere că imaginile din perioada anterioară nu sugerează niciun semn al bolii. Adevărata noutate constă însă în identificarea afecţiunii.
Dacă înainte, așa cum reaminteşte şi David Lazzeri, specialist în chirurgia plastică reconstructivă de la Villa Salaria și autor al studiului, deformările erau atribuite mereu gutei, acum știm că această ipoteză poate fi abandonată, deoarece nu au fost remarcate semne de inflamație pe mâinile artistului şi nici micile excrescente ale pielii, tipice afecţiunii care era cunoscută în trecut ca fiind boala regilor.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.