Ce înseamnă dieta vegană?
În viaţă oamenii pot alege stilul de viaţă pe care doresc să îl urmeze. În ceea ce priveşte mâncarea, unii devin vegetarieni şi susţin că se simt foarte bine fără consumul de carne, însă cercetătorii şi nutriţioniştii avertizează că problemele de sănătate nu sunt excluse.
Articol editat de Carmen Sas, 7 februarie 2016, 18:00
Conform unui studiu condus de Universitatea din Ganz, Austria, vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi în comparaţie cu cei care mănâncă carne. Studiul a fost făcut pe 330 de vegetarieni, pe 330 de consumatori de carne şi de legume, 300 consumatori normali şi 300 care consumă cu preponderenţă carne, iar rezultatul arată că vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi, adică sunt mai predispuşi la boli, alergii şi probleme la nivel mental şi duc o viaţă mai puţin activă.
În opinia nutriţioniştilor, o dietă vegană trebuie urmată corect, pentru ca nu afecta sănătatea, susţine Diana Porumb, nutriţionist dietetician.
Există două tipuri de vegetarieni: cei care mănâncă doar vegetale şi cei care mănâncă şi ouă, lactate. Avantajele acestui tip de dietă sunt multiple. Este foarte important ca acest plan de nutriţie să fie făcut sub observaţie medicală. Creierul nostru are nevoie de o cantitate crescută de grăsimi de aceea micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi trebuie să fie bogată în grăsimi, pentru a ne ajuta să ne concentrăm şi să ne funcţioneze creierul la capacitate maximă. Dieta vegetariană nu se poate ţine fără un calcul al nutrienţilor. Vegetarienii ar trebui, în fiecare zi, să noteze, să ştie câte grăsimi conţine orice aliment pe care ei îl consumă. Să ştie câţi carbohidraţi conţine şi să aibă un calcul zilnic al caloriilor ingerate şi din ce sunt formate: din grăsimi, zaharurui şi proteine. Pe lângă alte lucruri care afectează sănătatea, cele mai întâlnite la negetarieni sunt: carenţa de fier mai ales la gravide şi copii, carenţe de vitamina B2, ceea ce este periculos să lipsească din corp la gravide, pentru că poate produce maltformaţii la copii; carenţa de calciu, care are efecte asupra creşterii.
Motivele pentru care unii oameni decid să renunţe la carne sunt sănătatea şi mila faţă de animalele sacrificate. Bogdan urmează de aproximativ 20 de ani o dietă vegetariană şi susţine că este foarte sănătos:
Să fii vegetarian este un mod de viaţă, începând de la a nu sacrifica viaţa unor animale şi până la respectul faţă de propriul tău corp. Am ales să nu consum carne pentru că mi se pare mult mai sănătos, din câte am citit şi m-am informat pe diferite surse. Părerea medicilor este împărţită. Unii m-au întrebat de unde îmi iau proteinele, mineralele. Dacă studiezi puţin, îţi dai seama că există multe alimente care conţin toate proteinele necesare unei sănătăţi bune. Practic, nu suntem, eu şi familia mea, numai vegetarieni, pentru că de 10 ani consumăm şi carne de peşte. Dar am ales o dietă vegană în urmă cu 22 de ani. Nu am avut probleme de sănătate. Analizele au ieşit chiar bine de fiecare dată, exact în limitele normale.
Indiferent de sfaturile pe care le primeşti, până la urmă trebuie să ştii că eşti stăpânul propriei tale vieţi şi ai dreptul de a alege să consumi ceea ce îţi place atâta timp cât îţi bine. Există totuşi o regulă: excesele dăunează grav sănătăţii.
Corina Gliguţa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.