Fiecare copil la grădiniță
Judeţul Sibiu primeşte anul acesta 3.1 milioane de lei pentru copiii din familiile defavorizate care vor merge la grădiniţă, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată la nivelul întregii ţări.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2016, 13:31
Programul Fiecare Copil în Grădiniţă va fi finanţat anul acesta, la nivel naţional, cu 55,5 milioane de lei de la bugetul de stat. Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învăţământul preşcolar promovează prezenţa la grădiniţă a copiilor între 3 şi 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.
Guvernul a aprobat miercuri, 3 februarie, repartizarea pe judeţe şi municipiul Bucureşti a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea, pe anul 2016, a participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
Banii sunt repartizaţi judeţelor în funcţie de numărul de copii înscrişi la grădiniţe şi declaraţi eligibili pentru program. Judeţul Sibiu va primi 3,129,000 de lei. (Claudia Stanciu, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu)
În judeţul Sibiu, programul s-a derulat în cinci localităţi: Târnava, Vurpăr, Roşia, Brateiu şi Alţâna. Programul pilot s-a bucurat de un mare succes în comuna Târnava, acolo unde, în doar 2 ani, de la un procent de 19 la sută au ajuns să frecventeze grădiniţa 96 la sută din copiii de vârstă preşcolară.
Toată metodologia programului a dus practic la succesul din Târnava. În primul rând vorbim de ticket-ul social de 50 de lei pe lună pe care părintele îl primeşte dacă îşi aduce copilul la grădiniţă în fiecare zi. În cadrul programului pilot am avut şi alte componente care au contribuit la succesul din Târnava – ziua părinţilor şi părinte de serviciu. A fost evident şi contribuţia autorităţilor din comună care au alocat bani pentru cei mici pentru îmbrăcăminte şi toate cele necesare. (Diana Stoica, iniţiatorul proiectului)
Primarul comunei Târnava a fost profund impresionat de succesul proiectului. El spune că totul a fost posibil întradevăr doar prin munca de echipă:
Totul a fost posibil datorită seriozităţii echipei care implementează acest proiect. Pot să vă spun că s-au implicat inclusiv mediatorul şcolar şi cel sanitar, asistenta socială, echipa care a creat proiectul, dar şi directorul şcolii. Astfel, am reuşit, prin lucrul în echipă, să aducem aceşti copii la grădiniţă. (Pleiner Norbert, primarul comunei Târnava)
De stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile formate din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dar şi copiii aflaţi în întreţinerea unei persoane singure.
Cristina Bălău
Foto: Johannes Kruse
Ascultă Radio Cluj online AICI: