Program de minerit spațial gândit la Luxemburg
Oficialii luxemburghezi au făcut cunoscut planul lor de a iniţia un program de minerit spaţial.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2016, 15:00
Intenţia guvernului din micul ducat european este de a vâna asteroizii care trec prin apropierea Terrei pentru rezerva lor de minerale. Pentru aceasta, luxemburghezii l-au atras de partea lor şi pe fostul şef al Agenţiei Spaţiale Europene, Jean Jaques Dordain.
Autorităţile din Luxemburg au anunţat că vor susţine financiar proiectele de cercetare şi dezvoltare menite a le transforma visul în realitate. Jean Jaques Dordain a susţinut o conferinţă de presă miercuri, 3 februarie, în noua sa calitate de consultant ştiinţific al Guvernului din Luxemburg. Fostul şef al Agenţiei Spaţiale Europene a explicat că proiectul acesta nu mai pare o simplă ficţiune desprinsă din cărţile lui Jules Verne. Dordain i-a sfătuit pe antreprenorii europeni să se orienteze cât mai rapid către acest tip de minerit spaţial, amintind că startup-urile americane au lansat deja câteva propuneri în acest sens. Lucrurile încep să se mişte rapid în Statele Unite şi era şi cazul să avem o iniţiativ europeană în acest sens. Sunt bucuros că aceasta vine din Luxemburg. Două companii americane au iniţiat deja planuri în acest sector, Deep Space Industries şi Planetary Resources, beneficiind de anul trecut şi de o legislaţie favorabilă emisă de guvernul american care a dorit să cimenteze dreptul companiilor din Statele Unite de a exploata asteroizii. Cele două firme sunt în perioada de recrutare a specialiştilor care să ducă la capăt planul lor de exploatare a resurselor minerale din spaţiul cosmic.
Mai mulţi comentatori şi-au manifestat îngrijorarea că noile legi federale privind exploatarea resurselor din spaţiul cosmic ar putea fi în contradicţie cu prevederile Tratatului ONU pentru Spaţiul Extraterestru încheiat în 1967.
În ciuda dimensiunii ducatului, Luxemburgul adăposteşte două dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii prin satelit din lume: SES şi Intelsat.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: