Nu previi boala, plătești!
Un nou proiect de lege prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentului în cazul apariţiei unor boli.
Articol editat de , 9 februarie 2016, 06:00
Proiectul prevede că toţi cetăţenii români, dar şi cei stabiliţi legal în ţară, au dreptul să beneficieze de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, fără să se facă vreo diferenţiere în ceea ce priveşte calitatea de asigurat a fiecăruia.
Controalele ar urma să fie gratuite. Pe de altă parte cei care nu îşi fac aceste controale, în cazul depistării unei boli, vor fi nevoiţi să îşi plătească tratamentele. Fiind un proiect de lege nou propus, medicii de familie sunt rezervaţi cu privire la succesul unei astfel de legi.
Adela Apolzan, medic de familie, spune însă că pacienţii ei şi-au format deja un obicei din a veni la cabinet pentru controale periodice.
Am auzit doar aseară la televizor ceva foarte sumar despre proiectul de lege. Nu ştiu exact ce implică, ce controale trebuie făcute, ce sancţiuni sunt prevăzute, pentru că am înţeles că ar fi şi sancţiuni pentru cei care o să aleagă să nu facă aceste contracte. La mine la cabinet le-am sugerat oricum deja pacienţilor să vină şi să facă un control anual preventiv şi pot să spun că majoritatea vin şi îşi fac aceste controale. (Adela Apolzan, medic de familie)
Sibienii spun că este o idee bună care ar convinge oamenii să îşi ia precauţii şi să depisteze problemele mai devreme.
Ar fi un lucru foarte bun. Noi românii avem un nivel de inconştienţă foarte ridicat şi ar fi un impuls prin care să ajungem şi noi la o normalitate. Eu îmi fac oricum controlul periodic, aşa că nu ar fi o schimbare majoră. (pacient sibian)
Nu e nimic nou. Ar trebui să se adopte legea şi să fie cu toţii obligaţi să îşi facă măcar un control în fiecare an ca să nu ajungă în punctul în care depistează o boală şi constată că e prea târziu. (sibian)
Finanţarea programelor ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu ar fi mai mici decât 10 % din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică până la 1 martie.
Cristian Florea/Cristina Bălău
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: