Aurel Popp, expoziţie permanentă la Muzeul de Artă din Satu Mare
Picturi, lucrări de grafică şi sculpturi, peste 70 la număr, realizate de-a lungul vieţii de Aurel Popp, unul dintre cei mai talentaţi şi reprezentativi artişti plastici din Transilvania, sunt expuse la Muzeul de Artă din Satu Mare în cadrul unei expoziţii permanente.
Articol editat de , 12 februarie 2016, 13:00
Redeschisă după cinci ani într-un cadru modern, expoziţia a avut deja peste 300 de vizitatori, atât iubitori de artă care cunosc activitatea artistului plastic sătmărean, dar şi persoane atrase de atmosfera demnă de marile săli de expoziţii din România.
Muzeograful Marinela Vaşvari ne vorbeşte despre modul inedit în care este organizată expoziţia:
Sunt cinci săli. În prima sală este recreat atelierul artistului, urmează sala portretelor, sala peisajelor, iar ultimele două săli sunt dedicate artistului. (Marinela Vaşvari, muzeograf)
Născut în anul 1879, în localitatea Căuaş, Aurel Popp este unul dintre cei mai reprezentativi artişti plastici din Transilvania. Pe lângă lucrările deosebite care i-au adus faima, artistul a fost implicat în diverse proiecte. În 1929, cu ajutorul lui Emil Isac s-a luptat pentru înfiinţarea unei Academii de Artă la Cluj, după ce aceasta fusese mutată la Timişoara. De asemenea, după 1954 a început demersurile pentru transformarea casei în care s-a născut marele poet Ady Endre în casă memorială şi loc de pelerinaj pentru scriitori şi artişti.
Aurel Popp a pus bazele Muzeului de Artă din Satu Mare, actuala clădire care găzduiește azi o parte din opera sa, precum și lucrările altor mari artiști, fiind gândită și proiectată de el:
Aurel Pop este foarte important pe partea de Nord-Vest a Transilvaniei şi este mândria oraşului şi judeţului Satu Mare. El s-a remarcat prin faptul că a fost pictor, sculptor, grafician de excepţie şi arhitect. Muzeul de Artă deţine mai multe planuri realizate de el, dar acestea nu pot fi expuse deoarece, fiind foarte sensibile, au nevoie de protecţie. (Marinela Vaşvari, muzeograf)
Artistul plastic Aurel Popp s-a stins din viaţă în anul 1960, iar în urma lui au rămas atât lucrări de mare valoare, cât şi mărturii ale prieteniei pe care a avut-o cu marile personalităţi ale perioadei în care a trăit, precum Octavian Goga, Ady Endre, Emil Isac, Virgil Cioflec, Nicolae Tonitza, Ştefan Dumitrescu, Corneliu Liuba sau Aurel Ciupe.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: