De la Los Angeles la Budapesta, via România
Ce îi apropie pe compozitorul maghiar György Kurtág şi pe dirijorul american Lawrence Foster?
Articol editat de , 12 februarie 2016, 13:38
Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster este un neobosit interpret al muzicii româneşti şi maghiare. György Kurtág, sărbătoreşte în 19n fenruarie 90 de ani de viaţă. Născut la Lugoj în 1926 a emigrat cu familia în Ungaria după cel de-al Doilea Război Mondial. Ambii, au parcurs meridianele muzicale ale lumii şi sunt recunoscuţi ca muzicieni de vârf ai zilei de azi.
Vineri seara, 12 februarie, Filarmonica Transilvania dedică concertul simfonic aniversării compozitorului maghiar György Kurtág. Dirijorul Lawrence Foster revine cu aceasta ocazie la pupitrul orchestrei Filarmonicii clujene.
Mi s-a cerut să dirijez unul din concertele compozitorului pentru a sărbători săptămâna viitoare la Budapesta aniversarea de 90 de ani a lui György Kurtág. M-am gândit că e atât de multă muncă pentru pregătirea concertului încât e păcat să îl prezentăm doar la Budapesta. Nu există astăzi un muzician mai dificil de interpretat decât Kurtag. E complicat dar cu mult sens, nu sunt complicaţii de dragul dificultăţii. Am dorit ca acest efort de pregătire să fie finalizat cu două concerte, cel puţin, şi m-am gândit, de ce nu, unul să fie la Cluj, oraşul cu care Kurtág a avut un contact, mai ales că aveam nevoie şi de o orchestră capabilă să cânte muzica lui. CAlitatea orchestrei e foarte importantă, mai ales când cere un mare efort şi pentru dirijor. La repetiţii, până acum, nu am reuşit să dirijez fără să facem câte o greşeală, ici , acolo, dar azi am fost salvat de muzicieni. …concertante… o lucrare atât de interesantă, de intensă, încât mi-am dorit să o prezentăm la Cluj, unde s-a mai cântat din creaţia lui Kurtág din câte ştiu. În a doua parte a concertului vom interpreta magnificul poem simfonic de Liszt pe care îl iubesc la fel de mult. (dirijorul american Lawrence Foster, intervievat în exclusivitate pentru Radio Cluj de Benkö Judit)
Dirijorul american Lawrence Foster are cu România o relaţie de suflet. A fost între 1998 şi 2001 directorul artistic al Festivalului George Enescu, este Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj, a dirijat orchestrele româneşti dar apreciază în mod deosebit orchestra clujeană.
Din punct de vedere cultural, am simţit încă de la prima mea vizită la Cluj, cu mult timp în urmă, că aici există o orchestră adevărată, crescută în spiritul tradiţiei orchestrelor Imperiului Austro-Ungar, impregnate, în epocă, de cultura ungară. Dar cred că şi azi această combinaţie a celor două elemente conferă orchestrei un sens al disciplinei şi un enorm respect pentru profesiune şi pentru muzică, îmbogăţit cu temperamentul latin care nu e deloc neglijabil, chiar foarte de dorit. Această chimie face din orchestra aceasta, una excepţională.(dirijorul american Lawrence Foster, intervievat în exclusivitate pentru Radio Cluj de Benkö Judit)
Concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” la Colegiul Academic, vineri 12, februarie, ora 19: György Kurtág – 90
Lawrence Foster Dirijor
Hiromi Kikuchi Vioară
Ken Hakii Violă
Samuel Barber
Adagio pentru orchestră de coarde, op. 11
György Kurtág
…concertante… pentru vioară, violă şi orchestră
Franz Liszt
Mazeppa
Les préludes
Oana Cristea Grigorescu