O clădire din Cluj pe lista premiilor Breeam
Clădirea Olimpia Business Center din Cluj-Napoca a fost nominalizată la Breeam Awards 2016 şi este prima din România care se află pe listă la aceste premii, alături de clădiri din Paris, Amsterdam sau Varşovia.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 13 februarie 2016, 7:22
Încadrată în clasa A de performanță energetică și certificată “Cladire Verde” de către organismul internațional Breem din Marea Britanie, OLIMPIA BUSINESS CENTER, situată pe Calea Dorobanţilor, demonstrează capabilitatea de a oferi unele dintre cele mai moderne şi confortabile spaţii de birouri din Cluj-Napoca.
Clădirea reprezintă un concept nou de centru de afaceri, care responsabilizează chiriaşii cu privire la consumul de energie apă şi căldură. Alexandra Stoica, director executiv Bream International, ne explică de ce Olimpia Business Center este o clădire „verde”:
Avem o clădire în folosinţă, care are anumiţi parametri dar care poate fi îmbunătăţită prin implementarea diverselor echipamente.
Cel puţin în cazul Olimpia a fost vorba de 3 intervenţii majore şi anume: două în ceea ce priveşte energiile regenerabile, adică includerea panourilor solare şi fotovoltaice pentru prepararea apei calde, menajere şi pentru producerea de electricitate, dar şi ultilizarea mai responsabile a apei e consum prin colectarea apei de ploaie, stocarea ei şi reutilizarea ei la toalete.
De asemenea, s-au făcut foarte multe traininguri cu utilizatorii clădirii, în sensul de a avea un comportament corect faţă de clădire, adică să nu folosim partea de încălzire sau de răcire şi să deschidem geamurile.
Trebuie să fim atenţi la modul în care setăm temperatura în mediul de lucru, să fim atenţi la modul în care utilizăm apa în momentul în care mergem la toalete şi aşa mai departe. Ocupanţii clădirii au fost instruiţi să aibă un comportament corect faţă de clădire.
Cu toate că ea funcţionează cu panouri solare şi fotovoltaice, în cazul unui scenariu sumbru, în care soarele nu mai poate fi sursa principală de energie, clădirea nu va fi afectată. Din nou Alexandra Stoica:
Bineînţeles, ne-am gândit la momentul în care soarele poate să ne fie insuficient pentru partea de asigurare a încălzirii, a apei calde şi a electricităţii. Şi atunci am decis să fie interconectată şi la sursele tradiţionale de încălzire, de tip cazan pe gaz, şi de electricitate, adică să fie conectată la reţeaua naţională.
Este și remomandat să se facă astfel de interconexiuni, în sensul în care utilizatorii clădirii nu pot fi privaţi de confortul termic şi de electricitate. Eu cred că noi avem o şansă destul de mare la premiile Breeam. Plus că e foarte interesant că se mizează şi pe votul publicului.
Dacă doriţi ca Olimpia Business Center din Cluj-Napoca să fie învingătoare, pe site-ul http://www.breeam.com/shortlist puteţi contribui cu un vot la decizia finală de la premiile Breeam, din 8 Martie de la Londra.
Corina Gliguţa