Undele gravitaţionale au fost detectate direct pentru prima oară
Echipe internaţionale de cercetători au anunţat că au reuşit să detecteze pentru prima dată undele gravitaţionale.
Articol editat de , 12 februarie 2016, 09:56
Undele gravitaţionale au fost prezise de Teoria generalizată a relativităţii a lui Albert Einstein, acum 100 de ani: perturbări ale spaţiului şi timpului produse de deplasarea unor obiecte cu masă foarte mare – unde care străbat Universul şi pe măsură ce trec accelerează şi încetinesc curgerea timpului.
Acum au fost detectate direct datorită unui eveniment cosmic violent. Două găuri negre, una de 35 şi alta de 30 de ori mai masivă decât Soarele, au fuzionat la peste un miliard de ani lumină depărtare de noi. În ultimele momente, acestea s-au rotit una în jurul celeilalte de câteva zeci de ori pe secundă, fiecare având jumătate din viteza luminii când s-au ciocnit. Semnalul, extrem de subtil, a fost captat de trei interferometre laser, unele dintre cele mai sensibile instrumente create de om.
Celebrul fizician Stephen Hawking a apreciat, la BBC, că este un moment important în istoria ştiinţei.
Până acum, observaţiile noastre asupra Universului s-au bazat pe lumină, undele radio, alte radiaţii electromagnetice. Undele gravitaţionale permit o nouă modalitate de a cerceta Universul, iar posibilitatea de a le detecta poate revoluţiona astronomia.
Cercetătorii cred că, observând undele gravitaţionale, vor putea privi mult mai departe în timp, spre începuturile Universului.
RRA