Ascultă Radio România Cluj Live

Ingredientele secrete din Salamul de Nădlac

Salamul de Nădlac reprezintă un adevărat brand local, învăluit de mister.

Ingredientele secrete din Salamul de Nădlac

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 februarie 2016, 14:24

Teoretic, reţeta Salamului de Nădlac nu este deloc secretă. Pentru cei cărora le place salamul şi vor să îl şi prepare acasă, pot afla exact ce conţine, dar gustul nu va fi neapărat acelaşi.

La Nădlac nu există vreo gospodărie în care să nu se facă celebrul salam.

Ioan Masai, la 86 de ani, este cel mai vârstnic măcelar din Nădlac. A început meseria la 14 ani, ca ucenic, iar acum salamul de Nădlac nu mai are niciun secret pentru el.

Omul trebuie să ştie să îl amestece bine, să taie carnea la ciurul de 6 mm. Salam de Nădlac se făcea, pe vremuri, în maţele de porc gras. Astăzi se folosesc maţele de vită. Se dă 17 grame sare la un kilogram, boia, usturoi puţin. Astea se amestecă bine. Apoi se ţine vreo oră – două sau două-trei zile afară ca să se zvânte. Apoi merge la fum. Se afumă cu praf de firez. (Ioan Masai)

Poate unul dintre cele mai importante secrete ale salamului de Nădlac este faptul că toate ingredientele sunt realizate în casă.

Ioan Masai l-a iniţiat în tainele meseriei şi pe ginerele său, Pavel Palio.

Salamul de Nădlac se vinde cu 50 – 60 de lei kilogramul, iar cumpărătorii vin din toate colţurile ţării şi trimit apoi comenzi.

Reţeta salamului de Nădlac datează de sute de ani, fiind ulteior preluată de slovacii din localitate şi îmbunătăţită

Reteta salamului, a carui existenta este atestată încă din secolul XVI în teritoriile germane, a fost preluată sş îmbunătăţită cu pasiune şi îndeletnicire.

Prepararea salamului de Nadlac este una deosebita, prin condimentele care se adaugă atât pentru procesul de conservare, cât şi pentru aspectul sau.

Nu trebuie să lipsească usturoiul, muştarul, piperul şi chimionul, sarea şi zaharul, dar mai ales elementul de bază – boiaua roşie de casă.

Toate aceste condimente se adaugă cărnii de porc matur de casă (care nu conţine multă apă) bine tocată, si care se amestecă bine.

Maţele naturale de vită se umplu foarte bine cu această compoziţie, deoarece, în cele patru, până la şase luni de maturizare a salamului, acesta îşi pierde aproximativ 40 % din cantitate.

Procesul de maturizare durează atât de mult tocmai pentru a se asigura o afumare şi uscare naturală şi uniformă şi pentru a se păstra aroma fiecărui element.  Afumatul salamului de vară tradiţional de Nădlac se face natural cu rumeguş de esenţă tare (prun, dud sau fag).

 

Alina Nechita/RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate