La radio, ca pe front
Radioul, de la…vorbă la faptă!
Articol editat de , 13 februarie 2016, 06:00
Unul dintre visurile fiecărui reporter de radio este să ajungă în persoană acolo unde ajunge şi mesajul său, cât mai departe de sursă. Uneori lucrul acesta chiar se întamplă, de multe ori chiar neaşteptat, când omul de radio află că unii dintre semenii săi trec prin momente dificile.
Pe 20 iunie 2006 mi-a fost dat să văd urmările celei mai mari viituri ce s-a abătut vreodată peste satele de pe malurile râului Ţibles. A fost doar o viitură de scurtă durată după o ruptură de nor pe creasta sudica a Munţilor Ţibleş, dar care a afectat extrem de tare satul Târlişua. La câteva ore după dezastru am relatat de acolo, la radio, dar am şi făcut un apel la colegii mei, să-i ajutăm cu alimente şi apă pe localnicii cărora viitura le inundase casele până sub acoperişuri şi le înecase animalele. Am apelat şi la sponsori şi astfel am descins o zi mai târziu la Târlişua cu ajutoare.
Actualul prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean îşi aminteşte:
A fost un fenomen meteo aparte, cunoscut sub numele de dezastrul de la Târlişua. Îmi amintesc că participam şi eu cu o echipă, fiindcă eram pe vremea aceea la instituţia finanţelor judeţene şi i-am văzut şi pe cei de la Radio Cluj împărţind apă, alimente şi cele necesare pentru trebuinţa imediată a cetăţenilor. Voiam prin aceasta să remarc că nu numai importanţa ştirilor, a informaţiilor îi preocupă pe aceşti jurnalişti din radio, ci şi grija faţă de cetăţean pentru că, în paralel, degeaba îl informezi, dacă nu îl şi ajuţi. (Ioan Ţintean, prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud)
Câţiva ani mai târziu Radio Cluj a trecut şi Carpaţii Orientali pentru a-şi informa de acolo ascultătorii şi pentru a-i ajuta pe localnicii afectaţi de dezastre. S-a întamplat astfel în februarie 2012, când ninsorile şi viscolul abătute asupra zonei Vrancei au acoperit casele satelor şi au făcut imposibilă intervenţia imediată a autorităţilor, pentru că drumurile au fost cu adevărat troienite.
Aflând că Asociaţia Tăşuleasa Social organizează o expediţie de ajutorare a oamenilor din zona afectată de căderile mari de zăpadă, ne-am alăturat şi noi, tot cu ajutorul sponsorilor, de la care am primit alimente.
Satul Răchitosul are 137 de gospodării. O săptămână nu s-a putut intra la aceşti oameni, care au supravieţuit doar cu ce aveau în cămară. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră este un lucru nemaipomenit şi un ajutor extraordinar pentru aceşti oameni foarte săraci! ne spunea primarul de atunci al comunei Garoafa din judeţul Vrancea, Gheorghe Maghiaru.
Iniţiatorul campaniei a fost Alin Uhlmann Usheriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, organizaţie pregătită oricând să intervină cu ajutoare în astfel de situaţii.
Am arătat solidaritate şi am adus un pic de căldură acolo unde acum chiar este frig. Multumesc mediei şi în special Radio Cluj pentru susţinerea pe care nu am avut-o acuma prima dată, pentru că cei de acolo au fost alături de noi de mai multe ori şi aşa, prin puterea exemplului putem să facem mai multe împreună! (Alin Uhlmann Usheriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social)
Înseamnă că atunci când a fost nevoie, am reuşit cu adevărat să trecem de la…vorbă la faptă!
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: