Ziua Mondială a Radioului
Mesajul preşedintelui director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, difuzat de Radio Rai, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, în emisiunea Voci del Mattino de la Radio 1 Rai, în data de 12 februarie, alături de mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.
![Ziua Mondială a Radioului Ziua Mondială a Radioului](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/02/ziua-mondiala-a-radioului.jpg)
Articol editat de , 13 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 14 februarie 2016, 7:52
Mesajul este inclus şi în emisiunea Incontro con l Italia, producţie Radio România, difuzată de RaiWebRadio6, realizată de Iuliana Anghel.
Este bine ştiut faptul că radioul, practic, este cel mai penetrant mijloc de comunicare, chiar şi în această perioadă în care Internetul cucereşte tot mai multe teritorii, pentru că radioul poate fi ascultat cu surse independente de energie. Undele radio ajung peste tot, acolo unde de multe ori semnalul de Internet nu ajunge, deci radioul este fundamental dacă şi atunci când se pot întâmpla situaţii dramatice, grave, situaţii de urgenţă, cataclisme naturale.
Exemplul cel mai bun îl constituie insulele din oceane, zonele extrem de izolate, în care doar radioul funcţionează. Deci, este important să întărim şi această latură extrem de utilă şi, practic, fundamentală, a radioului, existenţa lui şi capacitatea lui de a funcţiona în timp de dezastre.
Pe de altă parte, pe 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Ne mirăm în continuare de lucrul extraordinar pe care Marconi l-a inventat şi l-a adus în viaţa noastră. România, Radio România respectă această zi. Doresc să le mulţumesc tuturor ascultătorilor de radio din România, din Europa, şi aş vrea să folosesc acest prilej pentru a saluta încă o dată buna relaţie pe care Radio România o are cu Italia, ţara care l-a dat pe inventatorul radioului, Guglielmo Marconi. (Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Radio România)
Directoar general al UNESCO, Irina Bokova: Radioul este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai noştri în situaţii umanitare de urgenţă sau dezastre naturale. Împreună putem preveni pericole şi salva vieţi, un prilej de a chema toate statele membre UNESCO să susţină şi să promoveze această putere, inclusiv pentru staţiile radio mici. Trebuie să aprofundăm toate legăturile dintre autorităţile care au un rol în situaţii de criză şi profesioniştii din radio şi trebuie să ne amintim mereu că libertatea informaţiei şi jurnalismul în condiţii de siguranţă sunt esenţiale în situaţii limită.
De Ziua Mondială a Radioului, Secretarul general al ABU, Javad Mottaghi:
Aproximativ două treimi din populaţia globului are acces la un post de radio, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Programele radio ajung în cele mai izolate comunităţi şi la persoanele cele mai vulnerabile şi sprijină comunicarea eficientă în situaţii de urgenţă şi dezastre.
Ziua Mondială a Radioului, celebrată astăzi în întreaga lume, atrage atenţia asupra importanţei acestui mijloc de informare în masă.
Secretarul general al Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific, Javad Mottaghi:
Calde felicitări din partea Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Sunt onorat să particip la celebrarea puterii radioului, atât de frumos organizată de Radio România. Radio România este unul dintre cei mai activi membri ai Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Este important să marcăm o astfel de zi pentru că, deşi numărul mijloacelor de comunicare media creşte în lumea de astăzi, radioul continuă să deţină statutul de cel mai popular mijloc de comunicare pentru publicul larg. Într-o lume măcinată de incertitudini, dezastre naturale sau provocate de oameni, radioul va continua să fie primul mijloc de comunicare chemat să ajute comunităţile aflate în primejdie.
Toate mesajele dedicate Zilei Mondiale a Radioului le puteți găsi pe portalul nostru special
RADOR