Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare
Duminică, 14 februarie, este Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare. Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie atrag atenţia că cele mai bune măsuri de prevenire a bolilor cardiovasculare sunt reducerea fumatului, limitarea consumului de sare, grăsimi animale şi dulciuri, dar şi combaterea sedentarismului.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de spitalizare şi deces în rândul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa. În România, mai mult de jumătate dintre decesele înregistrate în fiecare an sunt cauzate de afecţiuni cardiovasculare, însă cele mai noi date arată că în Europa, rata mortalităţii a fost redusă prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Despre importanţa prevenţiei în cazul bolilor cardiovasculare vorbeşte şi preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctorul Rodica Tănăsescu:
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 14 februarie 2016, 08:06
Insuficienţa cardiacă severă are un prognostic la cinci ani mult mai prost decât cancerul. Majoritatea covârşitoare a pacienţilor care ajung la infarct miocardic, care ajung la accident vascular cerebral sau la insuficienţă cardiacă sunt pacienţi care nu şi-au tratat hipertensiunea corect, tenace, persistent.
Şi preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, doctorul Gabriel Tatu-Chiţoiu, atrage atentia că prevenţia nu se face cu tehnică de ultimă oră, ci prin programe educaţionale:
Omul să ştiţi că e programat să trăiască 120 de ani. Renunţaţi la fumat, practicaţi efortul fizic moderat în fiecare zi, nu folosiţi lifturile, folosiţi scările, fiţi atenţi ce puneţi în farfurie, respectiv zarzavaturi, legume, fructe, pui slab şi peşte şi controlaţi-vă singuri tensiunea arterială.
Specialiştii în domeniu încurajeaza populaţia de toate vârstele să îşi înceapă ziua cu un set de exerciţii fizice şi cu un mic dejun sănătos.
RADOR