Muzeul Farmaciei din Cluj va fi salvat
Muzeul Farmaciei din Cluj va fi salvat de Ministerul Culturii. Clădirea în care funcţionează acest muzeu a fost retrocedată urmaşilor vechiului proprietar, care doresc să o vândă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 februarie 2016, 18:00
Ministerul a anunţat că este interesat de preluarea întregii clădiri, care a fost evaluată la aproximativ 1,3 milioane de euro.
Directorul muzeului, Carmen Ciongradi, spune că în prezent se caută banii necesari pentru cumpărarea clădirii.
Proprietarii au revenit cu o nouă cerere către Ministerul Culturii de exercitare a dreptului de preemţiune pentru întregul imobil care adăposteşte Muzeul Farmaciei şi care, întreg imobilul, este monument istoric de secol XVI. Ministerul Culturii vrea să achiziţioneze întreaga clădire, acum ştiu că sunt în tratative să facă rost de banii necesari pentru achiziţionarea întregului imobil. (Carmen Ciongradi)
Iniţial, pentru preluarea clădirii Muzeului Farmaciei îşi exercitase dreptul de preemţiune primăria Cluj Napoca, după ce ministerul anunţase că nu e interesat de respectivul imobil.
Negocierile dintre proprietar şi municipalitate nu au dus la niciun rezultat, din cauza preţului prea mare solicitat.
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu, a explicat că administraţia ar fi dorit să cumpere doar spaţiul în care funcţionează muzeul, în timp ce proprietarii doresc vânzarea întregii clădiri.
Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune pentru cumpărarea spaţiului în care funcţionează Muzeul Farmaciei. Imobilul are mai multe apartamente, nu doar spaţiul în care funcţionează muzeul. Primăria este interesată să achiziţioneze doar Muzeul Farmaciei. Proprietarul este interesat să vândă întreg imobilul. (Oana Buzatu)
Muzeul Farmaciei funcţionează într-o clădire construită în secolul al XVI-lea, în care, în 1573, s-a deschis prima farmacie din Transilvania. Aceasta a funcţionat neîntrerupt până în perioada interbelică, când spaţiul a fost transformat în muzeu. În prezent, în Muzeul Farmaciei sunt expuse peste 3000 de piese de patrimoniu.
Mihai Miclăuş