Ascultă Radio România Cluj Live

10 sfaturi pentru o igienă corectă

 

10 sfaturi pentru o igienă corectă

Articol editat de , 16 februarie 2016, 16:00 / actualizat: 18 februarie 2016, 12:58

 

igiena_alimentara

 

1. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, întotdeauna, după utilizarea toaletei, după ce aţi schimbat şi aţi dus sacul de gunoi, înainte de a lua masa, înainte de a servi cuiva masa, după ce aţi fost în locuri publice, după ce aţi făcut curăţenie, după ce v-aţi trecut mâna prin păr etc.

2. Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma.

3. Păstraţi fructele şi legumele separat de carne şi de produsele lactate.

4. Preparaţi termic carnea după ce aţi spălat-o, la o temperatura internă de cel puţin 71°C şi pe o durată corespunzătoare.

5. Evitaţi să consumaţi lapte crud, nepasteurizat, şi sucuri de fructe sau de legume nepasteurizate.

6. Spălaţi biberoanele, tetinele şi capacele în mod riguros, cu apă şi detergent, cu peria. Apoi, fierbeţi-le la 100°C, timp de minimum 15 minute.

7. Respectaţi igiena în bucătărie. Spălaţi corect ustensilele, marginile tăietoare, suprafeţele de preparare, vasele de gătit. Toate se spală cu apă fierbinte, de până la 45°C, imediat ce au venit în contact cu carnea crudă.

8. Înainte de folosire, ouăle trebuie spălate şi dezinfectate. Altfel, posibila contaminare exterioară a cojii oului ar putea să permită fie contaminarea mâinilor sau a vaselor cu care veţi lucra, fie pătrunderea germenilor din exterior spre interior. Puteţi dezinfecta oul cu o soluţie de clor. Daca se respectă aceste reguli de igienă, puteţi consuma fără probleme şi ouă fierte moi.

9. Folosiţi planşete diferite pentru a tăia carnea şi legumele, sau spălaţi-le cu apă caldă şi detergent între două utilizări. Nu tăiaţi carnea fiartă pe planşeta pe care aţi tăiat-o pe cea crudă, pentru că există riscul contaminării cu germenii de pe carnea crudă.

10. Folosiţi apă potabilă de la robinet şi, în orice caz, numai apă pe care o cunoaşteţi. Dacă aveţi nedumeriri în privinţa potabilităţii, fierbeţi apa la 100°C, timp de 5-10 minute, după care răciţi-o şi decantaţi-o.

Informaţiile despre regulile de bază ale unei igiene corecte, pe care uneori le respectăm, alteori nu, ne-au fost oferite de dr. Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cuj.

 

Ioana Bindea

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate