10 sfaturi pentru o igienă corectă
Articol editat de , 16 februarie 2016, 16:00 / actualizat: 18 februarie 2016, 12:58
1. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, întotdeauna, după utilizarea toaletei, după ce aţi schimbat şi aţi dus sacul de gunoi, înainte de a lua masa, înainte de a servi cuiva masa, după ce aţi fost în locuri publice, după ce aţi făcut curăţenie, după ce v-aţi trecut mâna prin păr etc.
2. Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma.
3. Păstraţi fructele şi legumele separat de carne şi de produsele lactate.
4. Preparaţi termic carnea după ce aţi spălat-o, la o temperatura internă de cel puţin 71°C şi pe o durată corespunzătoare.
5. Evitaţi să consumaţi lapte crud, nepasteurizat, şi sucuri de fructe sau de legume nepasteurizate.
6. Spălaţi biberoanele, tetinele şi capacele în mod riguros, cu apă şi detergent, cu peria. Apoi, fierbeţi-le la 100°C, timp de minimum 15 minute.
7. Respectaţi igiena în bucătărie. Spălaţi corect ustensilele, marginile tăietoare, suprafeţele de preparare, vasele de gătit. Toate se spală cu apă fierbinte, de până la 45°C, imediat ce au venit în contact cu carnea crudă.
8. Înainte de folosire, ouăle trebuie spălate şi dezinfectate. Altfel, posibila contaminare exterioară a cojii oului ar putea să permită fie contaminarea mâinilor sau a vaselor cu care veţi lucra, fie pătrunderea germenilor din exterior spre interior. Puteţi dezinfecta oul cu o soluţie de clor. Daca se respectă aceste reguli de igienă, puteţi consuma fără probleme şi ouă fierte moi.
9. Folosiţi planşete diferite pentru a tăia carnea şi legumele, sau spălaţi-le cu apă caldă şi detergent între două utilizări. Nu tăiaţi carnea fiartă pe planşeta pe care aţi tăiat-o pe cea crudă, pentru că există riscul contaminării cu germenii de pe carnea crudă.
10. Folosiţi apă potabilă de la robinet şi, în orice caz, numai apă pe care o cunoaşteţi. Dacă aveţi nedumeriri în privinţa potabilităţii, fierbeţi apa la 100°C, timp de 5-10 minute, după care răciţi-o şi decantaţi-o.
Informaţiile despre regulile de bază ale unei igiene corecte, pe care uneori le respectăm, alteori nu, ne-au fost oferite de dr. Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cuj.
Ioana Bindea