Ciupercile care cresc pe muzică
Îşi urmăreşte ciupercile cu ajutorul telefonului mobil şi a altor tipuri ultra moderne de gadget şi le oferă muzică pentru a se dezvolta aşa cum trebuie. Aşa a ajuns sălăjeanul Nemeti Gergely, unul dintre cei mai mari producători de ciuperci din Europa de Est, omul care a furat meserie lurând ca muncitor în ciupercăriile din occident. Acum se laudă şi pe muzica în surdină, atât de necesară unei bune dispoziţii pentru ciuperci şi oameni, spune că România a ajuns să alimenteze în cea mai mare parte cu ciuperci Italia şi Ungaria, dar şi alte ţări din Europa.
Articol editat de , 16 februarie 2016, 06:00
Am uşurat mult munca manuală şi ne-a ajutat mult tehnologia asta cu care putem asigura 100% clima cea mai optimă, ideală pentru ciuperci.
Suflet, muzică şi tehnologie de ultimă generaţie, sunt ingredientele pe care sălăjeanul Nemeti Gergely le foloseşte pentru a obţine ciuperci naturale într-un mediu curat şi liniştit. Sălăjeanul crede că muzica poate stimula nu doar oamenii şi animalele ci şi ciupercile sale din fermă, aşa că din când în când le mai oferă o porţie muzicală alături de momente de distracţie pentru cei care le îngrijesc.
Fermierul apreciază că folosind aceste tehnici de îngrijire a ciupercilor a perseverat:
Producem cam 1000 de tone pe lună, sunt undeva 50% din producţia ţării şi exportăm în Ungaria, Italia. (Nemeti Gergely)
Ciupercile sunt supravegeate inclusiv prin intermediul unor aplicaţii informatice disponibile pe telefonul mobil. Lucrătorii din fermă pot adapta temperatura din unitate la nevoile ciupercilor cu ajutorul telefonului mobil.
Oriunde avem internet, în orice colţ al lumii sunt, orice se întâmplă, se vede de la distanţă.(Nemeti Gergely)
Promotorul bucătăriei ardeleneşti, Mircea Groza, este prietenul fermierului şi crede că ciupercarul sălăjean a reuşit tocmai pentru că foloseşte metode inedite de îngrijire a ciupercilor.
Da, îl admir, îl preţuiesc şi îl consult în multe privinţe. Este cel mai mare producător de ciuperci din zonă, nu numai vestitele champignon ci şi pleurotus. Are metode clasice şi metode vechi şi metode mai noi, mai moderne. Are o producţie deosebită. (Mircea Groza)
Nemeti Gergely apreciază că reuşita depinde numai de oameni dar şi de cât de mult sunt dispuşi aceştia să muncească pentru a-şi atinge ţelul, indiferent care ar fi acesta.
Adrian Lungu
Ascultă Radio Cluj online AICI: