A lătra sau a nu lătra – aceasta este întrebarea
Un consilier local din Mediaş merge până în pânzele albe cu ideea sa – câinii ar trebui să rămână fără corzi vocale.
Articol editat de , 17 februarie 2016, 15:04 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:24
Una după alta, ideile ciudate nu se sfiesc să apară la Sibiu. Cea mai nouă propunere, făcută de un consilier local din Mediaş, ar presupune violarea unui drept al tuturor fiinţelor vii – acela de a avea glas. Gata cu lătratul, gata cu schelălăitul, gata cu orice fel de glăscior nevinovat. Proprietarii de câini, spune Ioan Ciulea, consilierul care a elaborat propunerea, trebuie să fie obligaţi să îşi supună câinii unei operaţii care să le scadă volumul vocii – un fel de telecomandă, dar fără buton de creştere a volumului la loc.
Eu nu vreau să mă refer la câinii vagabonzi. Eu mă refer la câinii cu stăpân şi stăpânul respectiv nu are milă de vecinii lui. Câinii deranjează ordinea şi liniştea publică prin lătrat. De aici mi-a venit ideea că trebuie să fie făcută o ordine în situaţia aceasta. Nu am vorbit cu nimeni de la protecţia animalelor şi nici nu m-a contactat nimeni.
Aceste animale trăiesc foarte bine şi pot să şi latre dacă vor, dar cu o intensitate mai mică, fără să deranjeze vecinii. Nu cer ceva ieşit din comun. E ceva absolut normal. (Ioan Ciulea, consilier local Mediaş)
Veterinarii se distrează copios atunci când li se cere o opinie în legătură cu propunerea consilierului. Cristian Iosif, medic veterinar, responsabil de animalele de companie, explică faptul că o astfel de lege este aberantă întrucât câinii nu latră fără motiv, iar obstrucţionarea corzilor vocale ar cauza şi mai multe probleme. De asemenea, spune medicul, doar 6-7% din toţi câinii latră în mod normal, nefiind un motiv destul de bun pentru a da o astfel de lege.
Există câteva motive pentru care acest proiect nu ar trebui să treacă mai departe. În primul rând, decizia nu poate fi căutată într-o raţiune concretă. Mai mult, trebuie să evităm să ne manifestăm neplăcerile într-un mod exagerat şi excesiv. De asemenea, faptul că un câine latră spune ceva – câinii nu latră niciodată fără motiv. De multe ori, femelele sunt cele care îi instigă pe masculi şi ar fi mult mai simplu şi normal ca femelele să fie sterilizate. În cazurile excepţionale, atunci da, putem să vorbim şi să luăm o decizie pertinentă pe cazul respectiv şi nu la modul general. Nu în ultimul rând, medicii veterinari nu pot fi de acord cu o asemenea lege. (Cristian Iosif, medic veterinar)
Ioan Penţea, secretar executiv la Colegiul Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu, spune că este amuzat de ideea absurdă. Mai mult, doctorul contraatacă oferindu-ne contextul legal care îl împiedică pe Ioan Ciulea să ajungă departe cu proiectul său.
Proprietarii de animale au obligaţia de a asigura protecţie şi bunăstare animalelor. Există şi o lege specială pentru animalele de companie – legea nr.9/2008. Legat de specia canină, printre altele, la articolul 6, litera I, se menţionează clar că este interzisă modificarea formei animalului sau a construcţiei exterioare şi interioare a lui, printre care se stipulează clar şi obstrucţionarea corzilor vocale. Iniţial am crezut că e vorba de o glumă. Persoana în cauză trebuia să se consulte întâi cu o persoană avizată şi apoi să vorbească şi în acest fel evitam această situaţie pur şi simplu hazlie. Extirpăm corzile vocale pentru că latră un câine? Atunci ce facem cu oamenii care urlă pe stradă sau în casă sau mai ştiu eu unde? (Ioan Penţea, secretar executiv la Colegiul Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu)
Posesorii de patrupede sunt şi ei şocaţi şi indignaţi de propunerea consilierului local. Andrei, stăpânul unui căţel simpatic şi plin de viaţă, spune că ar prefera să suporte sancţiunile pe care legea le-ar aduce cu sine, decât să respecte legea.
În primul rând, nu cred că această lege va ajunge să fie promulgată. Gândiţi-vă şi dumneavoastră acum ce ar însemna ca pentru fiecare frustrare a unui om să dăm câte o lege efectiv negândită. Evident că sunt atâţia vârstnici care după atâţia ani poate nu mai suportă zgomotul plânsului unui copil sau gălăgia de orice fel? Cum ar fi acum să ne legăm şi de copii? Nu pot să cred că un câine poate să deranjeze în aşa măsură încât chiar toţi stăpânii să aibă de suferit de pe urma frustrării unui om.
Prefer să suport consecinţele nerespectării legii, dacă e să intre în vigoare. Eu aşa ceva câinelui meu nu o să îi fac.
Consilierul a înaintat luni după amiaza propunerea către aparatul de specialitate al legislativului medieșean. Următorul pas este organizarea unei dezbateri publice.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.