Cum acţionează presiunea profundă asupra noastră
Mai multe studii realizate de cercetători din Statele Unite au arătat că adormi mult mai rapid dacă pătura este mai grea. Motivul este unul simplu: atingerile uşoare excită sistemul nervos, în timp ce cele puternice, dar blânde îl calmează. Acest lucru funcţionează pentru majoritatea oamenilor. Numele ştiinţific este „stimulare prin presiune profundă” (deep pressure touch stimulation sau DPTS).
Articol editat de , 17 februarie 2016, 12:00
Presiunea profundă acţionează ca un fel de masaj: te relaxează, eliminând stresul şi oferindu-ţi senzaţia de comfort. Acest lucru este la fel ca atunci când cineva ne ridică în braţe, ne îmbrăţişează sau ne bate pe umăr.
Păturile grele se mulează pe corp ca o îmbrăţişare călduroasă. Presiunea exercitată de aceasta funcţionează în aşa fel încât relaxează sistemul nervos şi duce la producerea serotoninei, „hormonul fericirii”, care se transformă apoi în melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea ritmului circadian. Greutatea păturii acţionează ca o terapie prin atingere profundă şi acţionează asupra receptorilor din întregul corp. Când aceşti receptori sunt stimulaţi, corpul se relaxează şi transmite creierului senzaţia de siguranţă şi confort. De asemenea, producţia de serotonină este în creştere în acel moment.
Mai multe studii au demonstrat importanţa păturilor grele în terapiile pentru vindecarea anxietăţii la diverşi pacienţi sau în cazul copiilor hiperactivi, iar rezultatele au fost un succes total.
Greutatea păturii depinde de preferinţele personale şi de greutate, însă pentru adulţi este recomandată o pătură cu o greutate între 5 şi 14 kilograme. Cu toate acestea, păturile grele nu se recomandă dacă suferi de vreo problemă respiratorie sau tocmai ai suferit vreo operaţie.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: