Cu răbdarea treci și marea
Expresia cu răbdarea treci şi marea elogiază virtuţile abordării prudente, sau cu treabă bună, vorba ardeleanului. Prea adesea, graba strică treburi care, în mod normal, ar fi reuşit fără probleme.
Pe de altă parte, nici excesul de răbdare nu e deloc binevenit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 februarie 2016, 11:28
Tudor Muşatescu a surprins această lentoare într-o falsă ştire: „Cetăţeanul Vasile Gulie a petrecut două săptămâni pe plajă, fiindcă interpretase greşit zicala cu răbdarea treci şi marea„.
Fiecare operaţiune îşi are necesarul ei de răbdare.
De pildă:
Nu repari un ceasornic cu mâinile tremurând de grabă, fiindcă singurul rezultat va fi o grămăjoară de piese inutilizabile.
Nu operezi o tumoare pe creier bâţăind la gândul că te aşteaptă amicii la o bere, fiindcă în afară de a-i da de lucru popii nu rezolvi nimic.
Dar:
Nu traversezi strada în tihnă, fiindcă rişti ca vitezomanul cartierului să te aleagă pe tine ca victimă.
Nu ocheşti ca la poligon când leul se apropie în mare viteză de tine, fiindcă în câteva ore vei deveni îngrăşământ natural.
Nu aştepţi pănă la adânci bătrăneţe ca alesul tău la Primărie sau în Parlament să-şi îndeplinească promisiunile, fiindcă vei avea o viaţă mizeră.
Există şi treburi care se fac cu viteză variabilă, în funcţie de moment şi de condiţii, de pildă condusul unui autovehicul.
Important e să ţinem seama că nu există reţete standard pentru repeziciunea cu care întreprindem ceva. Graba uneori strică treaba, alteori este o condiţie a succesului. Rezultatul final depinde, în mare măsură, de inteligenţa omului, dar şi de noroc.
Or, din păcate, prostul norocos va depăşi întotdeauna performanţa deşteptului ghinionist.
Indiferent câtă răbdare şi câtă inteligenţă ar manifesta cel din urmă.
C-aşa-i viaţa.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: