Ferește-mă de alții!
Frânele proaste lasă șoferii fără certificate de înmatriculare!
Articol editat de Camelia Velțan, 18 februarie 2016, 10:38 / actualizat: 18 februarie 2016, 13:50
Peste 20 la sută dintre maşinile care circulau anul trecut, în judeţul Sibiu prezentau un pericol iminent de accident.
Potrivit Registrului Auto Român, 2.300 de vehicule verificate anul trecut în trafic aveau defecțiuni majore la sistemul de frânare și la cel de direcție. Ca măsură administrativă de siguranță, posesorii acestora au rămas fără certificatele de înmatriculare. Documentul poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român care să certifice repararea defecțiunilor.
În judeţul Cluj, specialiştii RAR au verificat în trafic, pe parcursul anului trecut, 2.727 de vehicule. În urma controalelor, s-a descoperit că 4,66 la sută (127) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor la sistemele de frânare și direcție. În aceste situații, una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare.
Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 49 la sută au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 33 la sută au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate).
Din totalul vehiculelor verificate, 2,57 la sută au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
În urma analizei emisiilor poluante, la 10,82 la sută dintre autovehiculele verificate s-a constatat depășirea nivelului maxim admis.
Aproape 2.800 de vehicule au fost verificate anul trecut în județul Satu Mare.
Potrivit bilanţului RAR Satu Mare pe anul 2015, din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, peste 75% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar aproape 56% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere. Inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate.
Totodată, în urma controalelor mixte desfășurate în județul Satu Mare de cadre ale Registrului Auto Român și Poliției Rutieră, anul trecut au fost aplicate 1.160 de sancțiuni, fiind reținute 15 permise de conducere și 298 de certificate de înmatriculare.
La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre acestea, 27 la sută erau mai vechi de 15 ani, 32,35 la sută aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34 la sută aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74 la sută aveau între 1 și 3 ani și 24,04 la sută între 4 și 8 ani.
Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07 la sută dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01 la sută dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47 la sută la cele mai noi de 3 ani.
În urma controalelor mixte desfășurate în județul Cluj de către RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 780 sancțiuni, au fost reținute 5 permise de conducere și 731 de certificate de înmatriculare.
Cristian Florea/Dan Horea/Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: