Nu vreţi să adoptaţi un căţel?
Articol editat de , 18 februarie 2016, 16:52
211 câini sunt adăpostiţi, în momentul de faţă, la Centrul de Gestionare a Căinilor fără Stăpân din Cluj, de pe strada Bobâlnei. Centrul e un serviciu al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), aflată, la rândul ei, în subordinea Primăriei. Aici, cu 40 de lei şi cu trei acte simple care vi se cer, puteţi să alegeţi şi să adoptaţi un căţel.
Bruno, Ajax sau Bingo sunt câţiva dintre locatari. La centru, ei sunt cunoscuţi doar după numărul boxelor pe care le ocupă: 61, 38, 104.
Majoritatea căinilor apar din abandon, probabil aduşi de la ţară, pentru că sunt câini adulţi, găsiţi la periferia oraşului, explică şeful centrului, medicul veterinar Mioara Macrinici (în fotografii). “Lumea reclamă şi noi trebuie să ne ducem să îi ridicăm.”
Din fericire, spune dr. Mioara Macrinici, la Cluj câinii nu se mai eutanasiază din anul 2007. “Nu am făcut şase ani de facultate ca să învăţăm să îi omorâm”, spune ea. Trecând printre boxe şi mângâindu-i, mă asigură că marea majoritate a câinilor din centru “sunt cuminţi”, şi doar o mică parte, 1%, sunt mai agresivi. Dar şi aceştia, după o perioadă, devin mai docili şi se împrietenesc cu cei care îi îngrijesc.
În prezent, capacitatea centrului e ocupată la maximum. Fiecare dintre cei şase îngrijitori se ocupă de aproximativ 30 de câini. Animalele aduse de pe stradă rămân aici pe termen nedeterminat, astfel că se impune construirea unei aripi noi, pentru boxe, care a fost deja aprobată de administraţia locală.
Deşi sunt îngrijiţi cât de bine se poate, în condiţiile date, adică în spaţiul limitat pe care îl au la dispoziţie, varianta cea mai fericită ar fi aceea în care câinii ar fi adoptaţi. Un act care presupune însă responsabilitate. După cum relatează dr. Mioara Macrinici, o parte a celor care adoptă câini îi aduc înapoi, plictisiţi, nemulţumiţi de timpul pe care trebuie să îl acorde animalelor sau de micile neplăceri produse de acestea în gospodărie.
În jur de 10 câini sunt daţi în adopţie, lunar, clujenilor şi mai mulţi, poate dublu, în stăinătate, mai ales în Germania, prin intermediul unor asociaţii.
Dacă doriţi să adoptaţi un căţel, trebuie să duceţi o adeverinţă de angajat, ca să dovediţi că aveţi un venit, o copie după un act locativ, prin care să arătaţi că aveţi o locuinţă, buletinul de identitate şi 40 de lei, pentru microciparea câinelui.
În schimbul acestor mici formalităţi, vă puteţi asigura un prieten.
Adresa Centrului de Gestionare a Căinilor fără Stăpân din Cluj: Cluj-Napoca, str. Bobâlnei. nr. 65, telefon: 0264 415 788. Pe internet: www.centru-câini.radpcj.ro
Text/foto: Ioana Bindea