Ascultă Radio România Cluj Live

Alacul, grăuntele vieții

Alacul este unul dintre super alimentele care ne pot îmbunătăţi semnificativ viaţa.

Alacul, grăuntele vieții
Foto: Alacul, grăuntele vieții

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 februarie 2016, 06:00

Această specie de grâu, o cereală păioasă din familia gramineelor, este numită şi grăuntele vieţii datorită calităţilor sale valoroase, care protejează de multe boli. Alacul conţine vitamine, minerale, antioxidanți, enzime care întăresc organismul şi în acelaşi timp îl detoxifiază, ajută la tonifierea muşchilor, curăță sângele şi conferă o stare de bine.

Mulți medici susțin că prin calitățile sale excelente, alacul este superior grâului. Acesta conține mai multe proteine, minerale şi vitamine din grupul B şi este mult mai ușor de digerat. Fibrele conţinute de această cereală au o tolerabilitate excelentă. În plus, conținutul de gluten este de câteva ori mai scăzut decât în cazul soiurilor moderne de grâu.

Produsele alimentare care conțin alac stimulează sistemul imunitar. Utilizarea de produse pe bază de alac ajută şi la combaterea anumitor tipuri de alergii. În compoziția sa chimică intră: proteine, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, zinc, mangan, celuloză, zaharuri, vitamina B. Alacul ajută la menţinerea siluetei şi este bogat în multe substanțe nutritive pentru organism.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate