Miroase a gaz … ce mă fac?
Instalaţiile interioare de gaz se pot degrada în timp şi pot duce la acumulări de gaze. Pentru a evita astfel de situaţii este necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz. Verificările se fac obligatoriu odată la doi ani, iar reviziile odată la 10 ani. În caz contrar, dacă acestea nu sunt realizate şi aveţi montate instalţii improvizate, există pericolul de scurgeri de gaze, care pot produce ulterior explozii.
Articol editat de Carmen Sas, 22 februarie 2016, 18:00
Iată cum ştiu clujenii să evite o posibilă explozie:
În primul rând se aeriseşte apartamentul şi apoi se anunţă oficialităţile.
Noi suntem pregătiţi să prevenim treaba asta, pentru că de fiecare dată vine câte cineva pentru verificări. De exemplu, acum am aflat că trebuie să înlocuiesc o piesă. Şi dacă aş simţi miros de gaz, cred că trebuie să ies afară din casă sau să deschid geamul şi apoi oprim gazul dacă e deschis şi altceva nu ştiu ce se mai face.
Nu aprind luminile, deschid geamurile şi anunţ organele competente să intervină.
Trebuie montată o vană în exteriorul apartamentului, cu senzori în incăpere, care să oprească automat gazul când sesizează mirosul.
Primul lucru… nu aprind lumina, nu produc scântei, las uşa deschisă, încerc să mă retrag, anunţ vecinii şi normal că sunt şi la 112.
Aproximativ toţi oamenii ştiu ce trebuie să facă, însă puţini ştiu ordinea corectă a măsurilor minime de siguranţă care trebuie luate imediat. Pentru asta… am solicitat experţilor punctul de vedere. Purtătorul de cuvânt al Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş:
Este recomandat consumatorilor casnici să respecte tot ceea ce înseamnă montarea legală a unor acorduri de instalaţii de utilizare a gazelor naturale. În cazul în care se simte miros de gaz în interiorul locuinţei, cetăţenii sunt rugaţi să ia în considerare următoarele măsuri: să stingă toate focurile de gaz, să deschisă imediat toate uşile şi ferestrele, să nu manevreze nicicun aparat electronic, să nu aprindă lumina, să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale. Neapărat să sune furnizorul de gaze şi să anunţe echipele de intervenţie la numărul unic de urgenţă 112.
Sute de oameni îşi pierd viaţa în propriile locuinţe din cauza improvizaţiilor la instalaţiile de gaz sau la cele electrice. Cunoaşterea minimelor măsuri de siguranţă sunt vitale atât pentru siguranţa voastră, cât şi a celor care ne înconjoară.
Corina Gliguţa