Prea mulţi copii abandonaţi
Un program de identificare, evaluare, consiliere şi educare a mamelor cu mulţi copii din judeţul Satu Mare, este derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în scopul prevenirii abandonului celor mici în instituţii de ocrotire. Cele vizate sunt mamele din medii defavorizate, care, până la sfârşitul anului, vor fi învăţate cum să evite o sarcină nedorită şi vor fi consiliate despre importanţa metodelor contraceptive.
Articol editat de , 22 februarie 2016, 12:54
Potrivit evidenţelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în ulttimii doi ani, doar în municipiul Satu Mare au fost abandonaţi în instituţii ale statului peste 100 de copii. La aceştia se adaugă zeci de copii care provin din familii cu domiciliul în zonele defavorizate ale judeţului. Pentru a preveni creşterea numărului de copii abandonaţi în maternitate, iar apoi preluaţi de casele de tip familial, Consiliul Judeţean a aprobat finanţarea solicitată de DGASPC pentru derularea programului. Directoarea Mariana Dragoş:
Avem în evidenţă familii care au câte doi-trei copii în casele noastre de tip familial, iar acasă alţi şapte-opt copii. De aceea trebuie să intervenim, iar educaţia contraceptivă şi consilierea în scopul prevenirii abandonului ar putea veni în sprijinul lor. (Mariana Dragoş)
Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din aproximativ 100 de mame identificate de specialiştii DGASPC. Cu sprijinul partenerilor, ele vor fi învăţate despre metodele contraceptive precum steriletul, tabletele şi prezervativul, dar şi despre importanţa menţinerii în familie a copiilor pe care îi au, Unul dintre partenerii cu experienţă este Crucea Roşie. Cu detalii, directoarea Rodica Borlan:
Le vom învăţa despre importanţa steriletului, care va fi aplicat doar după un examen medical riguros. Vom organiza pentru ele şi Şcoala Mamelor, proiect pe care Crucea Roşie l-a derulat cu succes în ultimii ani. (Rodica Borlan).
Marea majoritate a familiilor sau mamelor care îşi abandonează copiii provin din comunităţile de romi. Aici, intervenţia partenerilor proiectului ar putea fi îngreunată de mentalităţi, recunoaşte Rozalia Bondrea, consilierul Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Prefecturii:
În general romii ştiu că pot folosi steriletul, tabletele sau prezervativul. Dar, femeile spun că nu vor să le folosească pentru că le este teamă să nu se îmbolnăvească de cancer, în timp ce bărbaţii spun clar că nu le place să folosească prezervativul. (Rozalia Bondrea)
Proiectul DGASPC Satu Mare se va derula până la sfârşitul anului, iar suma alocată de Consiliul Judeţean este de 40.000 de lei.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: