Salvarea aparenţelor
În societatea românească salvarea aparenţelor justifică minciuna, făţărnicia, pumnul băgat în gura adevărului.
Articol editat de , 22 februarie 2016, 11:53
Nişte elevi făceau nişte glume mai bune sau mai puţin bune pe seama profesorilor lor; ceva ce am făcut şi noi, doar că pe bileţele de hârtie sau la colţul coridorului. Doar că glumele acelea au devenit mai mult sau mai puţin publice, odată postate în grupul secret de pe facebook. (Paul Bondane, actor în Antisocial)
Problema corupţiei morale în societatea românească e tema profundă a spectacolului Antisocial, produs de Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu şi Universitatea Lucian Blaga Sibiu (ULBS), care se joacă luni, 22 februarie, în dublă reprezentaţie, de la ora 18 şi 20 la sala de spectacole Radio Cluj.
Criza educaţiei e doar vârful aisbergului care camuflează o societate consevatoare, duplicitară, gata să sacrifice nevoia de adevăr a tinerei generaţii pentru salvarea aparenţelor. Antisocial pleacă de la cazul real al conflictului dintre elevi, profesori, părinţi, izbucnit acum un an (în februarie 2015) într-un liceu clujean. Criza explodează când ajunge în presă, cea care amendează pretenţia profesorilor de a pedepsi elevii implicaţi şi refuzul dialogului. Regizorul Bogdan Georgescu preia subiectul şi produce împreună cu actorii sibieni un spectacol de teatru documentar centrat pe dezbaterea publică, în care foloseşte şi experienţele din anii de şcoală ai tinerilor actori. Antisocial a străbătut la finele lui 2015 oraşele ţării în turneul Manifest pentru dialog. şi peste tot, spectacolele au fost însoţite de o dezbateri cu publciul.
Concluzia e una multiplă. Ne-am lovit de foarte multe probleme atât din partea profesorilor, a părinţilor, cât şi a elevilor. Libertatea de exprimare e marea problemă a tinerei generaţii. Le e frică, le e ruşine; sunt timoraţi, fără doar şi poate, nu ştiu de cine, sau de ce, probabil şi de lipsa de educaţie în sensul acesta. (Alexandra Şerban, actriţă)
Nu cred că ideea era să tragem o concluzie în urma dialogului cu publicul, ci să ridicăm nişte înrtebări şi cred că pentru mine, după acest turneu, întrebările au crescut exponenţial. Ceea ce am făcut noi a fost să le oferim acel spaţiu, în care lucrurile se pot spune pe şelau, şi elevilor, şi părinţilor, şi profesorilor. (Paul Bondane, actor)
Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al ULBS, Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă poartă în spctacol numele lor reale, un semn al asumării temei spectacolului şi al sincerităţii cu care se doreşte dezbaterea publică.
https://www.youtube.com/watch?v=H78qlQGwP0k
Oana Cristea Grigorescu