Dezastrul de la TVR în dezbatere publică
UPDATE, ORA 20:30 Parlamentul a dezbătut marţi, 23 februarie, mai bine de două ore situaţia Televiziunii Publice. În final, s-a ajuns la concluzia că ar exista două posibile soluţii de remediere pe termen scurt. Este vorba despre modificarea legii privind insolvenţa, astfel încât să poată fi aplicată şi la TVR, sau declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea unei noi structuri.
Articol editat de , 23 februarie 2016, 17:58 / actualizat: 23 februarie 2016, 20:51
_________________________________________________________________________
Situaţia dezastruoasă a TVR-ului a ajuns marţi, 23 februarie, în dezbaterea comisiilor de cultură ale celor două camere ale Parlamentului.
Executările au adus televiziunea publică într-o situaţie fără precedent şi fără Consiliu de Administraţie. Directorul general interimar al TVR, Irina Radu:
Trebuie făcută o reorganziare, trebuie schimbat modul de lucru, întrebarea este: ce facem peste două săptămâni? Ce ne dorim să se întâmple cu TVR-ul peste două săptămâni? S-ar putea să ajungem în situația să plătim executări, să plătim salarii și să nu vedem nimic la televizor. Pentru că legea ne permite. (Irina Radu)
Prezent la dezbateri, premierul Dacian Cioloş a subliniat că la TVR se aşteaptă o decizie rapidă, însă înainte de rectificarea bugetară din iulie, Guvernul nu poate da bani televiziunii:
În măsura în care veți ajunge la o concluzie, Guvernul poate să vină cu măsurile pe care le consideră fezabile, în baza legilor actuale și responsabilității pe care o are. Ceea ce nu putem face oricât am vrea înainte de iulie, este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni, televiziunii. Asta ar însemna să găsim banii respectivi, deci să-i luăm de undeva, asta ar însemna să facem rectificare bugetară; rectificarea bugetară n-o putem face imediat, e o idee de perspectivă, pe termen mediu, de câteva luni de zile. Însă, până atunci sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei la TVR. După ce reușim să gâtuim aceste pierderi, cred că putem să vedem care sunt soluțiile pentru a relansa activitatea acolo și a lărgi cota de finanțare a televiziunii pe baza unui plan pe care cineva să și-l asume. (Dacian Cioloș)
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, funcţionând după aceeaşi lege, radioul public este un model de bună practică.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii nu susţin iniţiativa legislativă, care pune la un loc Radioul şi Televiziunea publică, ale căror situaţii sunt diferite.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea societăţilor publice de radio şi televiziune – iniţiată de senatorul PSD Georgică Severin, se află în dezbatere publică până pe 29 februarie.
Redacţia, RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: