Baudelaire și alte paradoxuri ale modernității
Fost elev al Școlii politehnice, inginer de formație și doctor în litere, Antoine Compagnon este din 2006 deținătorul catedrei de literatură franceză modernă și contemporană la Collège de France. A predat în prestigioase universități din lume, la Școala politehnica (1978-1985), profesor la Institutul francez din Marea Britanie la Londra (1980-1981), profesor, din 1985, la Universitatea Columbia din New York, profesor la Universitatea din Mans (1989-1990) și la Universitatea Paris IV Sorbonne (1994-2006). Este membru în comitetele de redacție a numeroase reviste prestigioase : Critique, The Romanic Review, Bulletin de la Société des amis de Montaigne, The French Review, Genesis,Cambridge Studies in French, Revue d’histoire littéraire de la France.
Articol editat de , 24 februarie 2016, 10:09
De-a lungul carierei sale universitare a primit numeroase premii și distincții, printre care: Chevalier de la Légion d’honneur (2007), Officier dans l’ordre national du Mérite (2012), Commandeur des Palmes académiques (2008). A fi numit profesor la Collège de France reprezinta in sine una din cele mai inalte distinctii ale invatamantului superior francez, deoarece o singura persoana per domeniu se bucura de aceasta onoare.
Prestigiul intelectual al lui Antoine Compagnon este justificat de numeroase articole și lucrări publicate în domeniul istoriei, criticii și teoriei literare, fiind tradus în numeroase limbi, inclusiv în română. Printre ele, amintim Demonul teoriei, Antimodernii, Cele 5 paradoxuri ale modernității. Autori, precum Baudelaire, Montaigne sau Proust constituie teme predilecte de analiză și comentariu în lucrările sale.
Antoine Compagnon ajunge la Cluj în cadrul unui turneu în Romania (22-23 februarie București, 24-25 februarie Cluj-Napoca), organizat sub egida Ambasadei Franței și a Institutului Francez din Romania.
Miercuri, 24 februarie, Antoine Compagnon va susține la Cluj două conferințe:
12h00 – 14h : Conferința « Les chiffonniers littéraires ; Baudelaire et les autres » (Sala Shakespeare. Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai. Bd. Horea nr31 )
urmată de
18h00 -20h00 : Conferința « Autour des Petits spleens numériques, les lettres à l’ère du numérique » (Aula Alexandru Domsa. Universitatea Tehnica din strada Constantin Daicoviciu, nr. 15)
Pe siteul Radio Cluj veți găsi joi, 25 februarie, un interviu în exclusivitate cu Antoine Compagnon, în secțiunea video a siteului nostru.
Oana Cristea Grigorescu