Ratează promovarea, intră în faliment!
Echipa de fotbal Universitatea Cluj reia campionatul la sfârşitul acestei săptămâni, într-o stare de incertitudine financiară.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 februarie 2016, 11:37 / actualizat: 24 februarie 2016, 15:43
Clubul are datorii de aproximativ 2,5 milioane de euro iar Tribunalul Botoşani ar putea declara falimentul dacă până în 10 martie nu vor fi achitate o parte din aceste creanţe.
Administratorul judiciar al clubului, Marieta Anastasescu, a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale, că există un investitor din afara Europei care e interesat de preluarea echipei.
Ea a promis că până la începutul lunii martie, în conturile Universităţii vor intra peste o sută de mii de euro, bani care pot îndepărta pe moment pericolul falimentului.
La sfârşitul săptămânii trecute, în conturile clubului a mai intrat o tranşă de bani, din care au fost achitate o parte din restanţele salariale ale jucătorilor.
Potrivit unor surse apropiate echipei, dacă tribunalul va mai păsui înca o dată echipa, nedeclarând falimentul, U Cluj va încerca în această primăvară promovarea în Liga 1, caz în care va primi aproximativ 1,3 milioane de euro din drepturi de televizare şi drepturi conexe.
Odată cu promovarea se va încerca şi revigorarea financiară a echipei, deoarece conducătorii clubului consideră că, în Liga 1, sponsorii vor fi mai uşor de atras.
O eventuală ratare a promovării va fi urmată, foarte probabil şi de falimentul echipei.
Sub protecţia anonimatului, mai multe persoane apropiate de fenomenul fotbalistic au explicat că omul de afaceri Florian Walter nu ar dori, în realitate, să vândă clubul. Sau, dacă ar face-o, ar renunţa la echipă doar în favoarea unui investitor in care să aiba încredere. El ar prefera, mai degrabă, declararea falimentului, deoarece un nou patron ar putea face un audit serios la U Cluj, caz în care pot fi identificate posibile nereguli financiare.
De asemenea, un alt proprietar s-ar putea constitui şi parte vătămată într-un dosar mai vechi, instrumentat de DIICOT. Cercetările vizează transferul gratuit la Petrolul Ploieşti al celor mai buni jucători, unii dintre aceştia, printre care Sukala şi Adrian Cristea, fiind apoi vânduţi, pe sume importante de bani, la alte echipe.
În aceste condiţii, dacă U Cluj nu va promova în această primăvară, falimentul rămâne cea mai posibilă variantă.
Situaţia nu ar fi însă la fel de gravă ca şi în cazul altor echipe de tradiţie din România, deoarece sigla, palmaresul şi culorile echipei se află în proprietatea primăriei Cluj- Napoca.
Falimentul, promit reprezentanţii administraţiei locale, ar fi urmat de înfiinţarea unei alte echipe, care va fi înscrisă cel mai probabil în Liga a treia, dar care nu va avea nici un un fel de datorii, toate creanţele rămânând în sarcina societăţii falimentare.
Pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de U Cluj, suporterii organizează, în 10 martie, un marş la care sunt aşteptate câteva mii de persoane. Data coincide cu termenul stabilit de Tribunalul Botoşani în care se ia în discuţie cererea de faliment a clubului, din cauza datoriilor acumulate după intrarea în insolvenţă.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: