Cetatea Medievală a Sătmarului, din trecut în prezent
La iniţiativa conducerii Muzeului Judeţean, până la începutul verii, macheta vechii cetăţi medievale a Sătmarului va fi amplasă în zona centrală a oraşului.
Articol editat de , 25 februarie 2016, 12:11
Macheta va fi realizată din materiale rezistente şi va reda, prin intermediul unor detalii reprezentative, aspectul celei mai importante fortificaţii existente în zonă până în anul 1715.
Cetatea medievală a Sătmarului, una dintre cele mai importante fortificaţii din regiune, marca pe vremuri graniţa dintre Regatul Ungariei şi Principatul Transilvaniei. Considerată un punct strategic semnificativ, cetatea a fost distrusă în timpul războiului curuţilor, încheiat în anul 1711, prin Pacea de la Satu Mare. Macheta ce va fi realizată la iniţiativa conducerii Muzeului Judeţean, va avea o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, iar amplasarea ei în zona centrală va constitui un bun prilej pentru ca sătmărenii să afle informaţii interesante despre trecutul oraşului, afirmă directorul Felician Pop:
Prin realizarea acestei machete, vrem să reamintim sătmărenilor cum arăta pe vremuri această cetate, lăudată pentru frumuseţea şi proporţiile ei. Am dat deja în lucru acest proiect şi urmează să primim aprobare de la Primărie pentru amplasament. În scurtă vreme vom realiza macheta care va avea ziduri, creneluri, bastioane şi clădirile importante care existau pe vremuri în incintă. Suntem convinşi că va fi un punct de atracţie atât pentru sătmăreni cât şi pentru turistii care vor vizita judeţul. (Felician Pop, director Muzeul Judeţean)
Pentru realizarea obiectivului, Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat Muzeului Judeţean 53.000 de lei.
Deoarece amplasarea machetei pe amplasamentul original al cetăţii nu mai este posibilă, aceasta va fi amplasată, probabil, în scuarul din jurul Turnului Pompierilor.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: