La revedere, birocraţie! Tu de ce acte ai vrea să scapi?
Lupta împotriva birocraţiei a început cu vocea poporului. Oamenii pot să trimită recomandări Guvernului în ceea ce priveşte actele cerute de instituţii pentru care stau cu orele la cozi interminabile.
Articol editat de , 25 februarie 2016, 14:42
Reducerea birocraţiei este una din problemele importante de pe agenda Guvernului la momentul actual. Premierul Dacian Cioloş a lansat chiar o platformă online pe care oamenii pot să spună care sunt actele care le cauzează cele mai multe probleme şi care îi fac să îşi piardă timpul aiurea pe la ghişee. Programul Comisia de tăiat hârtii va lucra pe trei paliere, mediul de afaceri, acolo unde vor scădea costurile pentru hârţogăraie, cetăţenii care vor avea mai puţine hârtii cu care să îşi bată capul şi al treilea palier este chiar administraţia. În ceea ce priveşte mediul de afaceri, tinerii intreprinzători spun că reducerea birocraţiei era o mişcare aşteptată de mult timp.
Birocraţia este o problemă majoră a intreprinzătorilor, mai ales a celor mici, cei care doresc să deschidă o afacere. Întrucât pentru noi timpul este foarte valoros, birocraţia presupune statul la cozi interminabile şi personal recalcitrant, dar şi costuri enorme.
Cred că o să ne aducă un beneficiu această schimbare. Îmi pare rău că se întâmplă asta acum când eu abia am terminat cu actele. Am avut de umblat cred că o lună întreagă pentru o mică intreprindere individuală. Ca să nu mai spun că mi-au greşit şi actele şi a trebuit să merg din nou să rezolv, bineînţeles că tot pe cheltuiala mea. Ar fi trebuit să se întâmple asta de mult timp.
Oamenii de rând spun că problemele cele mai mari şi cozile interminabile se regăsesc la primării. O altă problemă apare pentru persoanele cu handicap, care sunt nevoite să meargă de 2-3 ori în faţa comisiilor pentru că niciodată nu li se oferă o listă completă cu actele necesare.
Cele mai mari cozi sunt la Primărie şi la comisiile de specialitate. Mereu când merg la comisie am probleme cu actele, ori nu le am pe toate, ori nu sunt bune. Acum în ultima vreme am observat că au început să verifice înainte să intrăm la comisie dacă este totul în regulă, dar tot rămâne un du-te – vino constant.
La Primărie am mereu de aşteptat la cozi infernale. Cea mai mare problemă însă o am la finanţe, acolo unde pierd foarte mult timp cu hârţogăraia.
Oamenii pot să propună metode pentru reducerea birocraţiei până pe 10 martie.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.