Nu aruncaţi uleiul ars în canalizare!
Un litru de ulei ars din bucătărie poluează aproape un milion de litri de apă. Adică o cantitate suficientă pentru ca un adult să supravieţuiască vreme de 14 ani. Este o informaţie puţin cunoscută în România, unde uleiul folosit la prăjit ajunge în 98% din cazuri direct în canalizare.

Articol editat de , 25 februarie 2016, 17:04
Uleiul alimentar uzat este o resursă regenerabilă. Dintr-un litru de ulei se produce aproape un litru de biodisel, iar produsele secundare pot fi şi ele folosite în industria cosmetică sau în construcţii.
Din păcate, foarte puţini știu că uleiul aruncat în chiuvetă este dăunător.
Dacă în cazul consumatorilor casnici mai trebuie dusă muncă de lămurire, restaurantele sunt obligate încă din 2011 să colecteze separat uleiul ars. Karoly Török a înfiinţat din 2006 o companie care adună uleiul de la agenţii economici. A fost primul din Cluj şi al doilea din România. Spune că la început i-a fost greu să-i convingă pe patroni:
La început ne-am lovit de lipsa de informaţie mai mult. Erau unele restaurante care spuneau că pur şi simplu nu au ulei de gătit. (Karoly Török)
În prezent, firma lui Karoly Török colectează 5 tone de ulei uzat pe lună, în special din judeţele Cluj şi Mureş.
Cisternele sunt exportate apoi în Ungaria unde sunt curăţate, centrifugate şi se transformă în biodisel.
Pentru consumatorii casnici, a creat în 2012 o reţea de colectare a uleiului uzat din bucătărie, prin intermediul staţiilor de vânzare a combustibililor.
La început cantităţile au fost mici, dar ele cresc de la un an la altul, spune Lazar Eva, de la biroul de presă al companiei:
Am pornit cu 35 de staţii de benzină, iar în primul an cantitatea strânsă a fost de 600 de litri. În prezent sunt 65 de benzinării MOL care primesc uleiul ars alimentar, iar cantitatea strânsă anul trecut a depăşit 5.600 de litri. (Lazar Eva)
În prezent, cele mai mari cantităţi de ulei uzat se colectază la Cluj, iar benzinăria din Cartierul Grigorescu este pe locul 1. Şi orădenii se arată responsabili, din Oradea colectându-se cantităţi importante de ulei uzat.
Uleiul aruncat direct în chiuvetă blochează sistemul de canalizare şi creşte costurile de întreţinere şi curăţare a staţiilor de epurare. Ajuns în apă şi în sol, el formează o peliculă ce împiedică oxigenul să pătrundă la vieţuitoare şi plante, iar pământul are nevoie de mulţi ani pentru a se regenera şi a redeveni productiv.
Doina Borgovan
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: