Săptămâna PSI pentru părinţi
Găzduită de librăriile Cărtureşti din toată ţara şi coordonată de Editura Trei, Săptămâna PSI pentru părinţi este o bună ocazie de a vedea cum poţi să ai grijă nu doar de copil, dar şi de partenerul tău, cum poţi evita mesajele inadecvate oferite celui mic (de tipul Copile, nu fi rău! sau Dacă vrei, poţi!) sau cum poţi da un sens terapeutic poveştilor, jocului ori filmelor de desene animate. Psihologi şi psihoterapeuţi cu o bogată experienţă profesională încearcă să ofere soluţii diverselor probleme care pot apărea într-o familie.
Articol editat de , 25 februarie 2016, 11:39
Dacă la întâlnirea de luni tema discuției a fost Ai grijă cum comunici cu copilul tău, ziua de marți s-a desfășurat sub îndemnul Dragă părinte, ai grijă și de căsnicia ta! Discuţia purtată de psihologul Adela Moldovan s-a îndreptat spre căsnicia părinţilor ca piatră de hotar în dezvoltarea copiilor.
În ultima vreme tinerele familii se preocupă foarte mult de dezvoltarea copiilor și de tot ceea ce reunește conceptul de parenting, ceea ce e bine, dar apar foarte multe probleme de relație – după cum susţine psihologul Adela Moldovan.
Mă confrunt la cabinet, şi eu şi colegii mei, cu foarte multe cupluri aflate în prag de divorţ cam în al treilea ori al patrulea an de viaţă al primului copil, sau în primul an de viaţă al celui de-al doilea copil. Este o situaţie extrem de frecventă. Mi se pare că suntem adesea în situaţia în care ne preocupă extrem de mult copilul, cum să-l ajutăm să se dezvolte şi uităm de fundamentul familiei care este relaţia de cuplu. Un copil fericit are nevoie, în primul rând, de părinţi fericiţi.
O relaţie are nevoie de timp şi trebuie întreţinută. Exact ca şi cum ne preocupăm… nu ştiu… de casa noastră şi ne facem curăţenie din când în când şi o mai redecorăm, exact în genul acesta are nevoie şi relaţia noastră de timp, de investiţie, de efort, de întreţinere, oricât de mult ne-am iubi la un moment dat.
Unul din factorii care pot duce la destrămarea unui cuplu ar fi timpul insuficient petrecut împreună. Acestuia i se adaugă anumite nevoi, dorinţe neexprimate, neînţelegeri, impresia partenerului că celuilalt nu-i pasă de el şi de nevoile lui, impresia că rolul de părinte ne acaparează cu totul viaţa şi că ne-am pierdut libertatea odată ce am devenit părinţi, imixtiunile celorlalte generaţii, frustrările şi nemulţumirile care vin pe plan personal…
În ceea ce priveşte apariţia copilului într-o familie, acesta trebuie să apară într-un moment în care relaţia este bună, contrar părerii că dacă avem probleme, „hai să facem un copil”. Sarcina e bine să fie planificată într-un moment în care suntem bine, iar relaţia este consolidată astfel încât ea să reziste presiunii pe care copilul inevitabil o aduce. Trebuie să avem grijă şi de timpul petrecut împreună. Odată ce copilul vine, nu ne mai bazăm pe spontaneitate, nu ne mai bazăm pe organizare, trebuie să ne planificăm timpul împreună şi fiecare dintre parteneri să-şi găsească un anumit timp al său. Nu putem să mergem pe calea unde totul este constrângere, totul este obligaţie, totul este responsabilitate. Nu ne vom simţi bine. (Adela Moldovan, psiholog)
La Cluj întâlnirile din cadrul Săptămânii PSI pentru Părinţi continuă în Librăria Cărturești din Iulius Mall, după următorul program:
Joi, 25 februarie, ora 18:30
Cuplu şi parenting – provocări şi posibile soluţii
Invitate: Alexandra Gorea, Amfiana Gherman
Vineri, 26 februarie, ora 18:30
Adolescenţa dincolo de îngrijorările părinţilor şi provocările vârstei. Şansa vindecării şi maturizării emoţionale a adolescentului
Invitată: Domnica Petrovai
Participarea la aceste conferinţe este gratuită şi oferă posibilitatea celor interesaţi de a găsi soluţii în problemele care le ridică creşterea unui copil sau dezvoltarea unei relaţii.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: