Ascultă Radio România Cluj Live

TEDx la Cluj: Idei care merită spuse mai departe

Multe mituri s-au spulberat sau se clatină începând de sâmbătă la Cluj. Organizată tocmai sub acest generic, al demolării miturilor cu care conviețuim, TEDx s-a bucurat de prezența multor vorbitori de seamă, atât din România, cât și din străinătate.

TEDx Cluj
Foto: TEDx Cluj

Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2016, 10:28

Păstrând formatul american al conciziei, fiecare vorbitor a avut la dispoziție 10 minute pentru a-și susține teza.

Discursurile au fost structurate pe mai multe secțiuni: Eu și miturile, Eu și munca, Eu și tehnologia, Eu și corpul meu, Eu și societatea.

S-a vorbit despre organisme modificate genetic, vaccinuri, ADHD, dependența de antibiotice și pericolele utilizării lor în exces, despre viața de cuplu și despre copii, despre discriminare, educație sexuală sau excepționalismul românesc.

Dincolo de tematicile punctuale abordate însă, o idee a fost împărtășită și repetată de majoritatea vorbitorilor: trăim în era în care bazaconiile au o putere mai mare de a ajunge la public și de a-l seduce.

Dacă în urmă cu 25 de ani cineva care dorea să se documenteze despre riscurile vaccinărilor trebuia să meargă la bibliotecă și avea acces doar la lucrări științifice serioase, scrise de specialiști după ani de cercetare, în prezent o simplă căutare pe Google îți oferă o grămadă de răspunsuri.

Cum poți însă, tu, simplu utilizator de Internet, fără prea mult timp și fără pregătire de specialitate, să discerni între informația științifică verificată și tot felul de escrocherii care au în spate diverse interese obscure?

Într-o lume în schimbare, avem cu siguranță nevoie de noi abilități care să ne ajute să facem față vitezei și noianului de informații care ne copleșesc în fiecare clipă.

De asemenea, bine ar fi ca la școală științele să fie predate într-un mod mai atractiv, pentru că în ziua de azi elevii în general se feresc de matematică, fizică și chimie, tocmai pentru că par aride și neatrăgătoare. Însă ce ne facem dacă tinerele generații vor prefera doar sociologie, psihologie sau limbi străine? Vom ajunge să trăim într-o lume pe care nu o înțelegem, cu toate riscurile implicate de acest lucru.

Acestea au fost ideile expuse la finalul conferinței TEDx de Dragoș Iliescu, psiholog și profesor la Universitatea București.

Tot la TEDx am aflat că un clujean este coordonatorul celei de-a doua expediții științifice guvernamentale românești în Antarctica. Doctor in biologie al Universității ”Babeș-Bolyai”, Cristian Coman implementează în prezent și un proiect de monitorizare a poluării mediului din cauza consumului excesiv de antibiotice.

În prezent, România este cel mai mare consumator de antibiotice din Uniunea Europeană, iar această statistică va avea consecințe grave pe termen lung. Folosirea excesivă a antibioticelor le face pe bacterii să se înarmeze și să devină tot mai rezistente. Dacă în prezent 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, se estimează că numărul deceselor va ajunge în câțiva ani la 100.000.000 la nivel mondial.

S-au mai spus multe lucruri interesante la TEDx Cluj, ideea principală la care trebuie să medităm însă este să manifestăm un scepticism sănătos față de ideile și persoanele care încearcă să ne seducă, să ne alegem bine sursele de informare, să ascultăm și opinii cu care nu suntem neapărat de acord, pentru a nu cădea prea ușor pradă manipulărilor, care uneori ar putea avea consecințe nefaste pentru noi și pentru cei apropiați nouă.

 

Sunt organismele modificate genetic un bau-bau?

Bunăoară, de câte ori nu ați auzit spunându-se clar și răspicat că organismele modificate genetic sunt dăunătoare? Conferința TEDx de la Cluj a început sub semnul unui fruct aparent frivol despre care am aflat cu uimire că este un OMG. Da, este vorba despre banala banană. Astrofizicianul Nic Sârbu a venit și a spus ok, e adevărat: metodele folosite de firma americană Monsanto în domeniul pesticidelor și al semințelor folosite în agricultură nu sunt întotdeauna ortodoxe. Însă ne-a arătat într-o imagine deloc atractivă vizual cum ar fi arătat o banană dacă nu ar fi fost modificată genetic. Tot de la el am aflat că banalul grepfruit cu miez roșu pe care îl cumpărăm de la supermarket este un fruct obținut prin modificări genetice în a doua jumătate a secolului 20. Cine să mai știe acum așa ceva și mai cu seamă cum să nu respingi a priori orice organism modificat genetic, câtă vreme pare aproape o modă să fii împotrivă?

 

Există alimente-minune?

Căci până la urmă cam asta e povestea cu miturile urbane pe care le înghițim pe nemestecate, fără să ne luăm răgazul să ne informăm și să avem o părere avizată despre un subiect. Vine cineva și spune ”sarea de Himalaya este ideală pentru sănătate”. Și cumpărăm toți sare roz.  ”Mămăliga te scapă de 10 boli”. Mai are un pic și explodează fiertura aurie pe care o introducem grăbiți în meniu pe post de medicament- minune. ”Ești ceea ce mănânci” a fost una dintre afirmațiile combătute la TEDx. Se pare că nu e chiar așa simplu. În plus, în momentul actual, în lume există 30.000 de diete! Se sparie gîndu numai auzind cifra, darmite să ai naivitatea să crezi că fiecare dintre ele este perfectă și eficientă pentru tine. Și totuși, mulți urmăm cu sfințenie cura recomandată de vecina de la doi, de colega de serviciu, de un site obscur de internet…

 

Multitasking? Nu, mulţumesc!

Când deja cădem în mai multe capcane deodată și dăm crezare simultan mai multor bazaconii auzite prin târg, devine și mai interesant. Apropo de cuvântul simultan. Sau cum îi spunem mai nou, multitasking. De câte ori nu ați auzit că e normal, e cool, e eficient să faci mai multe lucruri deodată? Ei bine, nu este. Profesorul de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală Andrei Miu, de la UBB, a explicat că nu se pune problema că creierul nostru nu ar face față mai multor activități în paralel. S-ar descurca. Numai că deja creierul nostru face destule lucruri în același timp. Nu este cazul să îl suprasolicităm. Și mai este un lucru demn de reținut: cu cât ne lăudăm că avem randament, că suntem mai grozavi și rivalizăm cu Napoleon la numărul de sarcini, cu atât le îndeplinim mai prost. Pe scurt: puțin, dar bine, nu mult și prost.

 

Despre, dragoste, cuplu şi decizii colective

Iar acum că ați oprit muzica și nu mai vorbiți la telefon în timp ce citiți articolul ăsta 🙂 , hai să fim sinceri: așa-i că toți ați auzit cel puțin o dată că deciziile unui grup sunt preferabile deciziei unui singur invidid? Sau că o căsnicie din dragoste nu are cum să se destrame? Sau că oamenii slabi se duc la psiholog, însă cei puternici rămân aninați de cuiul normalității? Au fost alte trei mituri demitizate la TEDx Cluj de către oameni bine pregătiți în domeniile lor. Petru Curșeu, specialist în psihologie socială și organizațională, a făcut studii de caz ce au dus la concluzia că de fapt niciodată un grup nu va lua o decizie mai bună decît cel mai rațional membru al grupului. Pentru că suma raționalităților indivizilor dintr-un grup este inferioară raționalității celui mai rațional dintre membrii grupului. Sună complicat, dar odată ce ai prins ideea, nu poți să nu te întrebi două lucruri: 1. Cum rămâne cu sistemul supunerii la vot atunci când trebuie luată o decizie? și 2. Cum stabilești, în viața de zi cu zi, la locul de muncă sau în familie, cine este cel mai rațional membru al grupului? 🙂

Cât despre căsnicie, care ar trebui să dureze toată viața… Și aici speakerii de la TEDx au venit cu noutăți. Nu, n-a spus nimeni că e musai să fie sortită eșecului. Însă până acum părerea generală a fost că se destramă căsătoriile care se leagă pe alte considerente decât cele sentimentale. Mai nou în terapia de cuplu se spune altceva: că ajung la divorț tocmai cuplurile formate din dragoste. Avem tendința de a-i pretinde partenerului, ultimativ, să ne facă fericiți. Nu are cum, câtă vreme noi nu suntem fericiți în pielea noastră. Îndrăgostirea, fluturii din stomac, pare-se că durează 18 luni. După care dacă vine un puhoi de dezamăgiri și nu îl știm gestiona, dacă așteptăm mereu de la celălalt să fie cum vrem noi să fie, ni se cam rupe craca de sub picioare. Asta pentru că o experiență negativă are tendința să șteargă trei experiențe pozitive. De aceea este important ca într-o relație de cuplu lucrurile bune să se adune… La fel cum sperăm că se va întâmpla cu numărul de ediții TEDx organizate la Cluj.

 

TED este o organizație non-profit care s-a înființat în 1984 în America. La început avea scopul de a prezenta celei mai noi idei în tehnologie, divertisment și design, de aici și sigla Technology – Entertainment – Design.

În prezent se ocupă de toate domeniile vieții moderne, iar formatul conferinței a ajuns și la Cluj, unde se organizează în mod independent din 2009.

 

text/foto: Doina Borgovan/Anca Mureșan Bota

 

 

 

 

 

 

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca