Hans Klemm, despre nevoia de cooperare între statele membre NATO riverane Mării Negre
Afirmaţiile oficialilor ruşi referitoare la o presupusă ameninţare a scutului antirachetă din estul Europei ignoră legile fizicii, a spus vineri, 26 februarie, ambasadorul american în România, Hans Klemm, într-o conferinţă susţinută la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Hans Klemm a adăugat că investiţiile statelor NATO în dezvoltarea capacităţilor militare reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 26 februarie 2016, 16:47
În strategia de securitate naţională a Federaţiei Ruse până în 2020, publicată în 2009, guvernul Rusiei a afirmat că intenţia forţelor armate ale Rusiei este aceea de a-şi întări capacităţile militare pentru a se opune capacităţilor crescute ale NATO. Desigur, cuvintele aşternute pe hârtie sunt una, dar atunci când cuvintele se transformă în acţiune, aşa cum am văzut în Ucraina şi în Siria, precum şi în întărirea capacităţilor militare în regiunea Mării Negre, capacităţi ofensive, intenţiile încep să devină mai clare. (Hans Klemm, ambasadorul american în România)
Ambasadorul american a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a respecta Articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede obligaţia membrilor Alianţei de a reacţiona dacă unul dintre ei este atacat.
De asemenea, Hans Kelmm a declarat că este nevoie de mai multă cooperare între cele trei state NATO riverane Mării Negre – România, Bulgaria şi Turcia – pentru a contracara demersurile ofensive ale Rusiei.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: