Intelectualii iau poziție în problema apărării rolului cultural al radioului public
Președintele Senatului Universității de Artă și Design Cluj, pictorul Ioan Sbârciu:
Articol editat de , 26 februarie 2016, 13:33 / actualizat: 1 martie 2017, 15:06
Cum au decurs lucrurile după 1990, cred că este foarte bine ca acestea să rămână separate, deoarece televiziunea este prea implicată politic, nu poate să nu se implice politic, chiar dacă teoretic așa ar trebui să fie, dar practic acest lucru este imposibil. Despre Radio am o părere foarte bună. Aici poți asculta emisiuni de toate genurile, foarte multe emisiuni culturale, deci un motiv în plus pentru ca cele două instituții media să rămână separate.
Filozoful Aurel Codoban, profesor universitar:
Ceea ce mi se pare mie greșit este ideea de la care pornește soluționarea acestei probleme: nu cred că principiul de vaselor comunicante este aplicabil în contextul actualei economii culturale românești. În măsura în care, realmente, vrem să ne instalăm într-o economie în care funcționează piața de valori pe principiul, oarecum, al capitalului, atunci trebuie să acceptăm că instituțiile sunt separate cu producțiile lor și nu poate trăi una pe spezele celeilalte. În ceea ce mă privește, cred că radioul are o expunere mult mai mare decât televiziunea, acesta din urmă, reprezentând un mediu hipnotic care te ține legat de el, pe câtă vreme radioul te urmărește cumva, reprezintă o voce care te însoțește pe unde te afli.
Președinta Uniunii Scriitorilor filiala Cluj, Irina Petraș:
Dacă mă gândesc la Radio Cluj în primul rând, pentru că viața mea cea lungă este legată de această instituție, atunci pot spune cu siguranță că acesta are o statură atât de personalizată și de individuală încât nicidecum nu îl pot vedea într-o căsătorie, fie ea și fericită, cu televiziunea, fiindcă este vorba de a aduna mere cu pere; evident, nu ajungi amestecându-le la niciun rezultat decât la un soi de ghiveci ce pune în pericol ambele instituții. Pe de altă parte, oamenii se despart de televiziune. E limpede pentru mine că oamenii nu mai stau închiși în casă în fața televizoarelor până la prostire, ci ies să vadă o expoziție, să vadă un spectacol. Se vede că acestora le ajunge ceea ce radioul le transmite dimineața la cafea. Este vorba și de farmecul pe care îl poate avea vocea. Trăim în era imaginii, nu există nicio îndoială, imaginea este foarte puternică și nu vreau și nu am argumente să contrazic această idee, dar dacă stai să te gândești la declarația de dragoste sau la cântecul de leagăn, la blesteme sau farmece, toate acestea se întâmplă prin cuvânt, prin voce. Vocea ar trebui să aibă o putere mai mare asupra omului și de aceea cred că radioul, întărindu-se, așa cum este în singurătatea lui bogată – cum îmi place să spun- ar putea face și mai multe pentru revigorarea culturală a lumii de azi. Este nevoie de așa ceva.
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.