Leo şi ursul. Cine ia Oscarul?
Va fi cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar, iar prezentatorul ceremoniei de la celebrul Dolby Theatre din Los Angeles va fi actorul de comedie Chris Rock.
Articol editat de , 28 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 28 februarie 2016, 9:56
Tot 8 sunt producţiile care se luptă pentru titlul mul râvnit de Cel mai bun film: The Big Short/Brokerii apocalipsei, Bridge of Spies/Podul spionilor, Brooklyn, Mad Max: Drumul furiei, Marţianul, The Revenant. Legenda lui Hugh Glass, Room şi Spotlight.
12 sunt categoriile pentru care a fost nominalizat The Revenant, urmat de Mad Max cu 10 categorii, iar pe locul 3 în topul filmelor cu cele mai multe nominalizări este Marţianul.
Cât despre regizorii care vor să plece acasă cu o statuetă: Alejandro Gonzalez Inarritu a fost nominalizat pentru regia filmului The Revenant, Adam McKay pentru The Big Short, George Miller pentru Mad Max: Fury Road, Lenny Abrahanmson pentru Room, iar Tom McCarthy pentru Spotlight.
Din punctul meu de vedere Steven Spielberg lipseşte nemotivat din listă. Podul spionilor are o regie demnă de Oscar. Are totuşi alte 6 categorii unde poate câştiga. Filmul pe care l-au aşteptat toţi cinefilii cu sufletul la gură la finalul lui 2015, episodul 8 din Star Wars are şi el 5 nominalizări, inclusiv pentru efecte vizuale și coloană sonoră.
Filmul pe care pariază toată lumea este The Revenant, bazat pe o poveste adevărată, este regizat de mexicanul Alejandro González Inárritu, care a devenit celebru după ce a realizat minunatul „21 de grame”. În The revenant, acţiunea se petrece în America de Nord, la începutul secolului al 19-lea, iar în centrul ei se află Hugh Glass, membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este atacat de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îl abandonează. Însă eroul nu moare: se târăşte sute de kilometri prin sălbăticie, pentru a ajunge la tabără şi a se răzbuna pe cei care l-au părăsit. Peisajele, gerul iernii, lumina, tensiunea filmului trec dincolo de ecran şi aproape că te trec fiori de frig privindu-l. Leonardo di Caprio face rolul vieţii lui şi nu m-aş mira să ia statueta pentru cel mai bun actor în rolul principal. Are 76 de premii adunate de-a lungul carierei, dar nici un Oscar. Dacă nici acum nu-l ia, cred că nici un urs din lume nu-l mai poate ajuta 🙂
Noi însă ţinem pumnii pentru filmul care concurează pentru cel mai bun film străin, pentru că din distribuţie face parte şi Molnar Levente, actorul Teatrului maghiar de stat din Cluj. Fiul lui Saul, o producţie Ungaria 2015 regizată de Nemes Laszlo. Critica de specialitate apreciază în termeni deosebit de elogioşi acest film, despre drama Holocaustului. Filmările au durat 28 de zile şi au avut loc într-o cazarmă dezafectată de pe malul Dunării, lângă Budapesta. Subiectul îl are în centru pe un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare de la Auschwitz, iar Molnar Levente interpretează rolul celui mai bun prieten al personajului principal. Pe IMDB, filmul este cotat deja cu nota 7,9, are 40 de premii internaţionale în palmares şi alte 38 de nominalizări. Cele mai importante realizări cu care se laudă filmul sunt Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost desemnat Cel mai bun film străin la Globurile de Aur.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: