Ascultă Radio România Cluj Live

Puritatea berii germane, pusă la îndoială de un studiu

Un studiu elaborat de o organizație neguvernamentală de mediu, publicat joi, susține că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui ierbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen, transmit EFE și Reuters, menționând că această informație ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane.

bere rece

Articol editat de , 28 februarie 2016, 06:00

Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentrații cuprinse între 0,46 și 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depășind de 300 de ori limita maximă — de 0,1 micrograme la litru — stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime).

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacționat imediat și a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi. Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze, a mai spus el.

La rândul său, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a declarat că situația nu prezintă un pericol pentru consumatori.

ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat că nu trebuie pus accentul pe concentrațiile de ierbicid, ci pe faptul că o asemenea substanță, despre care se crede că ar putea fi cancerigenă, se găsește în paharele cetățenilor, iar membrii organizației au cerut producătorilor să explice cum a fost posibil ca glifosatul să ajungă în bere. 

Acest studiu este „absurd” și „lipsit de credibilitate”, conform unui comunicat al Federației Berarilor din Germania, organizație care amintește că are un bun sistem de control al calității și că legea germană în domeniu este exigentă.

 

RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate