Orice minune ține doar 3 zile
Expresia „orice minune ţine doar trei zile” reflectă neîncrederea oamenilor în lucrurile extraordinar de bune şi frumoase care, câteodată, le apar în viaţa de zi cu zi. O viziune nu prea veselă, dar, prea adesea, confirmată de realităţi.
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2016, 12:59
Fireşte, nu la minunile Mântuitorului se referă expresia noastră, ci la ciorile vopsite pe care încearcă unii să ni le prezinte drept privighetori.
În prima zi, entuziasm, în a doua, oarece îndoieli, iar în a treia, privighetoarea începe să croncăne! Descoperirea adevărului, cu indignarea de rigoare. Mare atenţie, cele trei zile pot fi şi trei ani, la o adică, dar cu acelaşi rezultat final.
O domnişoară are un iubit beţivan. Ca s-o cucerească, „distinsul” se fereşte să apară pilit în faţa ei, ba chiar mestecă gumă, ca să-i miroase gura a mentă, nu a tescovină.
Trece timpul, ea se îndrăgosteşte, îşi leagă viaţa de a lui, după care, mai lent sau mai rapid, prinţul se transformă în broscoi. Vine beat, nespălat, face şi scandal, uneori încununat de câteva palme aplicate fostei iubite, actualmente muiere.
Un om politic promite că, dacă va fi ales, bla-bla-bla. Omul are carismă, descoperă iute punctele sensibile ale electorilor. Câştigă majoritatea voturilor, ajunge demnitar şi – surpriză, oare? – minunile promise în campanie se evaporă fulgerător de pe lista lui de priorităţi, care se umple cu binecunoscuta foame de avere şi putere.
Un procuror-şef declară, cu mare tam-tam, război corupţiei. Începe să aresteze en gros, presa şi publicul sunt în delir. După ceva timp, se constată că, de fapt, instanţele îi resping mai mult de jumătate din dosare, iar de pe lista celor anchetaţi lipsesc nume foarte grele, toate din acelaşi grup de interese transpartinic.
De aici neîncrederea oamenilor în pretinsele minuni făptuite de semenii lor.
Ei ştiu că miracolul este ceva supranatural, pe când beţivăneala, minciuna şi abuzul sunt cât se poate de naturale.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.