„STOP dispariţiei medicamentelor din România!”
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a lansat o campanie de conştientizare a problemelor de pe piaţa medicamentelor.
Articol editat de , 1 martie 2016, 17:21
În perioada următoare vor fi aduse în atenţie numeroase cazuri de persoane care nu mai au acces la tratament sau care-l obţin cu întârziere, ceea ce le poate pune viaţa în pericol. Peste 1 milion de români cu boli cronice s-ar putea afla în această situaţie în următoarele luni, spune preşedintele Organizaţiei, Radu Gănescu.
Avem pacienţi cu scleroză multiplă care şi-au întrerupt tratamentul de la o săptămână, o lună, până la trei luni, ceea ce din punctul de vedere al unui pacient, al unui bolnav cronic este inacceptabil. Avem pacienţi cu Parkinson care îşi găsesc cu greu tratamentul, mulţi dintre ei chiar nu şi-l mai găsesc deloc. Avem pacienţi cu HIV care şi-au întrerupt tratamentul de multe ori datorită faptului că achiziţiile au întârziat, spitalele nu au reuşit să facă la timp sau pur şi simplu nu au găsit pe piaţă acele produse. Avem pacienţi din toate zonele ţării care ne trimit sesizări şi care ne întreabă ce putem face. Eu vă spun că din punctul nostru de vedere e cam greu să facem ceva. (Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România)
Iniţiatorii campaniei „STOP dispariţiei medicamentelor din România!” acuză autorităţile de lipsă de dialog şi le cer public să analizeze cauzele acestei situaţii şi să nu ia doar măsuri care să rezolve problema pe termen scurt.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.