Elevii cu nevoi speciale
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Satu Mare este singura unitate şcolară din judeţ care asigură servicii de specialitate de tip educaţional şi terapeutic pentru copiii cu dizabilităţi mentale sau asociate. În anul şcolar 2015-2016, numărul copiilor aflaţi în evidenţă a crescut cu aproape 100.
Articol editat de , 2 martie 2016, 13:40
Prin preluarea tuturor claselor de la nivelul judeţului, numărul elevilor şcolarizaţi începând cu anul trecut în învăţământul special din Satu Mare, a crescut de la 208 la 283. Pe lângă elevi cu nevoi speciale, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă se ocupă începând de anul trecut şi de educaţia persoanelor private de libertate din Penitenciarul Satu Mare, afirmă directoarea Ramona Costin.
Faţă de anul 2014, numărul elevilor cu nevoi speciale a crescut în anul şcolar 2015-2016 de la 208 la 283. Am preluat, începând cu anul trecut, clasele din Livada, Carei şi Negreşti Oaş. Totodată, au intrat în subordinea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă şi 20 de deţinuţi din Penitenciarul Satu Mare. (Ramona Costin)
Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a procesului educativ, dar şi pentru confortul elevilor, un obiectiv important, a cărui finalizare este prevăzută înainte de începerea anului şcolar 2016-2017, constă în terminarea lucrărilor la noul sediu al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Au început lucrările de reabilitare şi modernizare a fostei Şcoli Generale nr.13, care va deveni noul sediu al centrului. Conform proiectului, compartimentarea a fost adaptată elevilor cu cerinţe educative speciale. Fiecare elev din evidenţele centrului beneficiază de un plan de intervenţie personalizat, pe baza căruia facem monitorizarea lui, cu progres, regres sau stagnare, pentru a putea aplica terapiile necesare. (Ramona Costin)
Din cei 283 de elevi aflaţi în evidenţele Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Satu Mare, 197 au deficienţe mintale asociate, iar 86 tulburări din spectrul autist. Totodată, în evidenţele centrului se află şi zece copii nedeplasabili, care beneficiază de şcolarizare la domiciliu.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: