De ce ne este frică de întuneric?
Frica de întuneric este o trăsătură evolutivă pe care am moştenit-o pentru a supravieţui prădătorilor nocturni.
Articol editat de cristina.rusu, 4 martie 2016, 18:00
Cercetătorii au emis ipoteza că această frică înnăscută provine dintr-un punct al istoriei umane şi se datorează animalelor de pradă care vânau, de obicei, pe timp de noapte, fiindcă acest moment ne face pe noi, oamenii, să fim deosebit de vulnerabili la atacuri, cauza fiind vederea noastră relativ neadaptată.
Pentru strămoşii noştri a fost extrem de important să rămână în condiţii de siguranţă în timpul nopţii. În cazul în care nu reuşeau să ajungă în adăpost, puteau muri.
De-a lungul anilor, această teamă de noapte a devenit instinctuală, iar noi ne confruntăm cu ea şi astăzi sub forma unei uşoare anxietăţi.
Într-un studiu realizat în 2012, cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au lansat o ipoteză că această anxietate nu este o reacţie de panică.
Acest tip de anxietate se manifestă prin poziţia corpului care este prăgătită să te ţină departe de pericol prin fugă sau luptă.
Frica de întuneric este, în esenţă, o teamă de necunoscut. Din cauza că nu putem vedea ce este după paravanul de întuneric, acest lucru ne sperie, deoarece imaginaţia umple golul neştiinţei cu cele mai înfricoşătoare lucruri posibile.
Pentru oamenii antici aceste frici erau întruchipate de lei şi alte animale de pradă, în timp ce pentru oamenii contemporani prădătorii liberi de azi sunt monştrii. La instaurarea acestor frici contribuie filmele horror.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.