Legume de primăvară
Primăvara vine cu o explozie de vitamine și minerale benefice sistemului imunitar.
Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2016, 06:00
Printre cele mai populare legume de primăvară amintim sparanghelul, cartofii noi, morcovii, ridichile, spanacul și salata verde, ceapa verde, usturoiul, pătrunjelul și busuiocul sunt gata pentru a fi culese.
Începe sezonul sparanghelului, trebuie să se facă diferența între sparanghelul verde care crește la suprafață și sparanghelul alb care se dezvoltă sub pământ.
Acesta conține vitamina C, caroten și previne deshidratarea.
Cartofii noi se găsesc pe piață începând cu luna mai. Sunt furnizori importanți de vitamina C și pot fi consumați cu tot cu coajă.
Morcovii apar la sfârșitul lunii mai. Aceștia sunt mai ușor de digerat decât cei care apar toamna. Au conținut ridicat de beta-caroten, vitamina C, acid folic și fier.
Ridichile sunt recoltate la începutul lunii mai. Substanțele din ridichi au efect antibacterian. De asemenea, sunt furnizor de fibre, vitamina C, fier și magneziu.
Salata verde poate fi culeasă la mijlocul lunii aprilie. Aceasta întărește sistemul imunitar printr-o serie de vitamine și minerale. Toate acestea vă vor da un surplus de energie.
Este recomandat ca persoanele care nu pot beneficia de legume din grădina proprie, să cumpere legume autohtone și nu din import.
Aceste legume sunt recoltate timpuriu și, prin urmare au un conținut mai scăzut de vitamine și minerale. Sunt recomandate și legumele ecologice deoarece, în producerea acestora nu sunt folosite îngrășăminte chimice și, prin urmare, au un conținut scăzut de nitriți.
Pentru a-și menține proprietățile, legumele nu trebuie să fie depozitate mai mult de trei zile.
Legumele pot fi depozitate în lada frigiderului unde, condițiile de umiditate și de temperatură sunt adecvate. Legumele depozitate la o temperatură prea mică își pierd gustul și proprietățile, dacă sunt depozitate la temperaturi ridicate, devin rigide și se usucă.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.