Femeia, între Angela Merkel şi Marilyn Monroe…
Femeile românce trăiesc cu aproape 7 ani mai mult decât bărbaţii şi reprezintă 51,1% din populaţie.
Articol editat de Carmen Sas, 8 martie 2016, 12:13
Explicaţia reală ţine de biologie, cea glumeaţă spune că femeia trăieşte mai mult fiindcă nu are o soţie care să-i mănânce zilele….
Competiţia dintre sexe durează de când omenirea, iar câteodată ia forma unui război, pe care, însă, nu l-a câştigat nimeni, niciodată, fiindcă sunt prea mulţi combatanţii care fraternizează cu inamicul, spunea Henry Kissinger.
Serios vorbind, sunt mii de ani de când societatea este dominată de bărbaţi. O realitate cu părţi bune şi cu părţi rele. Partea bună este că bărbaţii au o gândire mai organizată, partea proastă e că, prea adesea, îi domină ambiţiile şi agresivitatea, cu efecte dramatice asupra întregii societăţi.
Fireşte, excepţiile în politică n-au lipsit, dacă ne gândim doar la regina Elisabeta I-a a Angliei şi la Doamna de Fier, Margaret Thatcher, tot a Angliei, la împărăteasa Ecaterina a Rusiei ori, de strictă şi nu neapărat fericită actualitate, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, toate femei dure, care şi-au dominat epocile. Au existat şi există, de asemenea, femei puternice care acţionează din umbră, prin intermediul unor bărbaţi pe care-i controlează, iar aici avem două exemple nu foarte îndepărtate: Elena Lupescu şi Elena Ceauşescu. De fapt, mai există o Elenă, Udrea, care o vreme a deţinut puteri remarcabile, dar steaua ei a apus, cel puţin temporar.
Natura pune în seama femeii cu totul alte calităţi decât combativitatea: delicateţea, compasiunea, intuiţia, instinctul matern irepresibil şi, lucru evident, nevoia de visare, de romantism. Faptul că viaţa le obligă să-şi masculinizeze comportamentul e altă poveste, dar cu greu veţi găsi o doamnă care să nu prefere atributele feminităţii în locul zilnicei bătălii cu viaţa şi semenii.
În România, femeile sunt mai discriminate ca oriunde în UE, afirmă şeful Consiliului Naţional pentru combaterea discriminării, Asztalos Csaba.
Da, există discriminarea femeii în România, începând de la accesul la muncă şi servicii, în privinţa plăţii egale pentru muncă egală. Avem probleme cu violenţa domestică iar discursul de ură împotriva femeilor n-a dispărut, ca şi hărţuirea verbală la care sunt expuse. O problemă reală este armonizarea vieţii profesionale a femeii cu cea de familie, mai ales când nasc un copil şi după aceea. În funcţiile de decizie, de putere din statul român, femeile sunt slab reprezentate. Singurul domeniu în care nu se poate vorbi despre discriminare este Justiţia, unde 78 % dintre judecători şi 59 % dintre procurori sunt femei.
În societăţile civilizate se petrece un fenomen interesant. Deceniile de luptă pentru emanciparea femeii au generat un fel de mixtură. Acesta este motivul pentru care bărbaţii sunt mai puţin rezistenţi la şocuri şi la frustrări, în timp ce femeile au devenit mai puternice. O involuţie naturală, după unele păreri, sau o evoluţie socială, după altele.
Dan Horea