Unde e voie şi unde nu e voie să se fumeze, conform noii legi
Din 16 martie intră în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Este cunoscută sub numele de legea antifumat, pentru că, având în vedere conţinutul ei, ţinteşte nu doar protejarea nefumătorilor ci, mai ales, limitarea consumului de ţigarete.
Articol editat de , 8 martie 2016, 06:00
Legea impune interzicerea fumatului în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Printre altele, legea interzice şi înfiinţarea de cluburi pentru fumători, unde să se intre doar pe bază de abonament.
Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii:
Toţi cei care sunt responsabili pentru aceste spaţii publice închise, indiferent că vorbim despre instituţii publice sau agenţi economici, vor trebui să respecte această lege şi să asigure respectarea ei. Peste tot trebuie amplasat semnul Fumatul interzis şi, de asemenea, trebuie elaborate regulamente interne privind respectarea legii atât de către angajaţi cât şi de către persoanele care intră în acele spaţii. (Aurelia Cristea, deputatul PSD de Cluj, iniţiatoarea legii)
De fapt, unde e voie şi unde nu e voie să se fumeze, conform noii legi?
– În stațiile de autobuz, cele acoperite și cu 2 pereți : Nu
– Pe stadioane : Nu
– În mașinile personale, chiar dacă sunt și copii minori : Da
– În parcuri : Da, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii
– La un concert în aer liber, dacă nu există compartimentări, în locuri special amenajate : Da
– În taxi : Nu
– În curtea unui spital : Nu
– Pe plajă la mare, dacă este deschisă : Da
– Dacă vecinul fumează pe balconul lui, nu poate fi reclamat, deoarece locuința personală nu este loc public. Dacă, însă, vecinul desfășoară activităţi economice pe balcon, atunci este considerat loc de muncă închis, unde nu se fumează.
– Pe balcoanele clădirilor de birouri, acoperite și cu minimum doi pereți : Nu
– Nicăieri în localurile de alimentaţie publică nu se va mai putea fuma.
– În fața restaurantelor, pe terase, dacă se amenajează locuri de fumat, neacoperite şi cu maximum un perete : Da
Ce spun doi administratori de cafenele din centrul Clujului despre noua lege antifumat:
La încasări o să se simtă cu siguranţă, cel puţin în prima perioadă, după care eu sper ca lumea să se obişnuiască, aşa cum s-a obişnuit şi în alte state din UE.(administrator cafenea)
Reporter: Vom vedea consumatorii în faţa localului, cu paharul în mână?
Nu, cel puţin în alte ţări n-ai voie să ieşi cu consumaţia afară. Ţi-ai terminat ţigara, intri înapoi în local şi îţi continui consumaţia.(administrator cafenea)
Reporter: Nu puteţi amenaja nimic pentru fumători în afara localului?
Primăria pune la dispoziţie nişte spaţii clar delimitate, dar sunt prea departe de localul meu. (administrator cafenea)
Reporter: Ce puteţi face pentru a compensa, în ochii clienţilor, această interzicere a fumatului?
Bună întrebare! Cred că, în prima lună, vor scădea vânzările, după care lumea se va obişnui. Vom putea vedea o mulţime de fumători în faţa restaurantului.(administrator cafenea)
În cazul localurilor de alimentaţie publică, amenzile pentru cei care fumează merg de la 100 la 500 de lei, iar pentru firmă de la 5.000 la 15.000 lei, sau chiar închiderea localului.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nu sunt necesare norme de aplicare, pentru că legea este foarte clară. Va exista însă un ghid de implementare a legii, destinat Ministerului de Interne, spune deputata Aurelia Cristea.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: