Legea 41, dezbătută la Radio Oltenia Craiova
Parlamentarii UDMR nu vor susţine proiectul de modificare a Legii 41, privind organizarea și funcţionarea Societăţilor Române de Radio şi de Televiziune.
Articol editat de , 10 martie 2016, 19:20 / actualizat: 11 martie 2016, 0:38
Deputatul Arpad Marton consideră că implicarea Guvernului în soluționarea crizei din TVR este decisivă.
Nu are sens să modificăm legea, dacă pe aceeași lege poate funcționa foarte bine Radiodifuziunea. Anumite datorii pot fi rezolvate de către Guvern prin amnistierea acelor datorii către stat care este un fel de ajutor de stat dar care s-a mai produs și la alte televiziuni din Uniunea Europeană și totodată acordarea unei garanții de stat pentru a lua un împrumut ca să-și plătească salariații, că acolo există și un proces între salariați și instituție și evident trebuie să fie o reorganizare drastică a televiziunii. (Arpad Marton)
La rândul său, senatorul PNL Mărinică Dincă, spune că propunerea legislativă inițiată și semnată de 67 de parlamentari PSD nu soluționează criza din TVR.
N-avem nevoie de o nouă lege sau de o modificare legislativă pentru a face o distincție între actul managerial, actul administrativ și actul artistic. În momentul de față acest proiect de lege nu rezolvă niciun fel de problemă, nici în ceea ce privește trecutul, nici prezentul sau viitorul TVR-ului iar introducerea în acest malaxor a Radiodifuziunii nu face decât să sancționeze un lucru bun în România și să arate că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită. Practic dacă TVR-ul este repetent trebuie să-l luăm pe olimpic, să-i furăm cărțile și să-l facem și pe el repetent. (Mărinică Dincă)
În schimb, deputatul PSD, Romeo Rădulescu, este de părere că departajarea activității de management de cea artistică, intrarea în insolvență și restructurarea personalului pot rezolva deficiențele serviciului public de televiziune.
Eu personal cred că trebuie despărțită activitatea de management de activitatea artistică. Să nu uităm că multe instituții de cultură merg pe sistemul acesta, managementul este management și activitatea culturală separată, la fel ca și în alte instituții. Eu cred că intrarea în insolvență, modificarea legii în așa fel încât și Societatea Română de Televiziune să poată să intre în insolvență ca orice societate normală ar putea să rezolve această problemă. Toți politicienii să înțeleagă că trebuie să propună oameni competenți. Părerea mea este că nu se poate rezolva decât printr-o intervenție guvernamentală. (Romeo Rădulescu)
Vă reamintim că marţi, 15 martie, Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor va elabora raportul final asupra Legii 41, care va fi supus dezbaterii şi aprobării plenului. Proiectul va ajunge, apoi, la Senat, care este for decizional.
Modificările la actul normative, iniţiate de senatorul PSD, Georgică Severin, vizează, între altele, separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general al SRR şi SRTv şi stabilirea de incompatibilităţi pentru membrii consiliilor de administraţie.
Radio Oltenia Craiova